Пам’ять заради майбутнього!

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів, який відзначається за ініціативою ООН. У цей день весь світ віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в фашистських таборах смерті.

З метою пошанування загиблих від нацистського режиму в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було проведено національно-патріотичний захід, який зібрав прогресивне студентство та професорсько-викладацький склад вишу.

 

Модераторами заходу виступили директорка Центру громадянської освіти Алла Соколова та здобувачі вищої освіти факультету української та іноземної філології ІІ курсу, 23Ф групи: Валентина Хомякова, Вікторія Маєва, Арина Уколова та Анастасія Мадам.

Доповідачі повідомили присутнім про історію цієї пам’ятної дати, коли 11 квітня 1945 року в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

 

Перегляд відеофільму про другий за розмірами нацистський концентраційний табір Майданек (Majdanek), створений у 1941 році на території окупованої Польщі, особливо вразив глядачів страшними картинами нелюдських умов життя полонених, зонами смерті – крематоріями, у яких живцем спалювали людей.

 

Розповіді про знищення 11 мільйонів цивільного населення та військовополонених під час Другої світової війни в таборах спонукав усіх присутніх пройнятися скорботою за загиблими та вшанувати їх пам’ять хвилиною мовчання.

 

Цікавим відкриттям про людей, які пройшли крізь жахіття фашистських катівень, стала історія життя Гуцуленко Лідії Григорівни (1929 р.н.) – представниці єврейського етносу, корінної мешканки міста Ізмаїл, яка на самому початку війни стала в’язнем «ізмаїльського гетто» і змогла вижити після перебування впродовж 1941-1944 рр. в Богданівському концтаборі (Миколаївська обл.).

 

У своєму інтерв’ю, яке Лідія Григорівна люб’язно надала студентам ІДГУ, очевидиця фашистського режиму розповіла про свою нелегку долю виживання у ті страшні часи, поділилася світлинами з родинного фотоархіву, показала своє посвідчення колишнього в’язня гетто та концтаборів, свої пам’ятні медалі та винагороди, якими пишається і трепетно зберігає.

 

Свій 95-й ювілей Лідія Григорівна відзначатиме 17 квітня 2024 року, в час, який, на жаль, не дає забути про пережите, адже трагедія Другої світової війни повторюється і сьогодні. З початком жорстокої російської агресії сотні наших військових перебувають у російському полоні в невимовно важких умовах. Вони повертаються виснажені й хворі, але незломлені. Сподіваємося, що всі українські полонені, які зараз знаходяться у російських таборах, обов’язково повернуться до своїх рідних.

 

Пам’ятаймо страшні сторінки історії, аби подолати ворога, який загрожує не лише Україні, а й усьому цивілізованому світу, нашій безпеці та стабільності.

Директорка Центру громадянської освіти
Алла Соколова