Круглий стіл: «Пропаганда та її види. Шляхи протидії пропаганді»

24 квітня 2024 р. кафедрою права та соціальної роботи Ізмаїльського державного гуманітарного університету в режимі онлайн був організований круглий стіл на тему «Пропаганда та її види. Шляхи протидії пропаганді».

 

В організації заходу взяли участь завідувачка кафедри права і соціальної роботи, кандидат юридичних наук Метіль А.С.; доцент, кандидат філософських наук Запорожченко О.В.; викладач Садова С.О.

 

Засідання круглого столу відкрив ректор ІДГУ, професор Кічук Я.В., який у вступній промові розкрив актуальність і важливість обраної теми для формування медіаграмотності та патріотичної позиції молоді в умовах російсько-української війни. До роботи круглого столу приєдналися декан ФУАІД доц. Мізюк В.А., завідувачка кафедри математики, інформатики та інформаційної діяльності доц. Драгієва Л.В., науково-педагогічні працівники кафедри права і соціальної роботи доц. Рубан А.К., доц. Замашкіна О.Д., викл. Маніта В.О., здобувачі вищої освіти ІДГУ. Всього на заході були присутні близько 30 осіб.

 

На засіданні круглого столу були запрошені досвідчені фахівці інших вишів України: доцент кафедри педагогіки та психології професійної освіти, заступник декана по роботі зі студентами факультету лінгвістики та соціальних комунікацій Національного авіаційного університету Хоменко-Семенова Л. О.; кандидат політичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права Одеського державного університету внутрішніх справ Телелим І. В. та старший викладач кафедри соціальних технологій факультету лінгвістики та соціальних комунікацій Національного авіаційного університету Новікова Н. Є.

 

Робота круглого столу відбувалася за такими напрямками:

  • пропаганда як соціально-політичне явище, її види та функції;
  • досвід використанням пропаганди в державній інформаційній політиці;
  • механізми впливу пропаганди та способи уникнення ворожої пропаганди.

 

Доповіді усіх учасників круглого столу супроводжувалися яскравими та інформативними презентаціями, викликали жваві дискусії та питання з боку слухачів. Особлива зацікавленість була виявлена щодо питань протидії ворожій пропаганді, що свідчить про те, що молодь ІДГУ має чітку патріотичну позицію та прагне ефективно долати ворога в інформаційному просторі. На нашу думку, подібні заходи сприятимуть патріотичному вихованню студентської молоді, зміцненню активної громадянської позиції, формуванню критичного мислення, медіаграмотності, інформаційних компетентностей, що є вкрай необхідними в сучасних умовах.  Організатори заходу та адміністрація ІДГУ сподіваються на подальшу співпрацю із запрошеними фахівцями інших вишів і планують систематично організовувати подібні заходи.

Доцент кафедри права і соціальної роботи Запорожченко О.В.,
викладач кафедри права і соціальної роботи Садова С.О.