Ізмаїльська університетська громада здійснює професійну підготовку молодіжних лідерів Української Бессарабії

В ІТ-центрі Ізмаїльського державного гуманітарного університету в рамках реалізації спільного проєкту «Академія політичного лідерства» 20 та 21 квітня був проведений дводенний тренінговий курс “Основи фандрейзингу та розробка соціальних проєктів” для молодих активістів Української Бессарабії. Цей тренінг був реалізований за підтримки Міжнародного республіканського інституту, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) спільно з UA: Suspilne.

 

Відкриваючи тренінг, ректор ІДГУ Ярослав Кічук представив геополітичну ситуацію в Українській Бессарабії та окреслив стратегічні перспективи розвитку інститутів громадянського суспільства, зокрема, незалежних медіа, громадських організацій, аналітичних центрів тощо. Від імені Ізмаїльської університетської громади професор Ярослав Кічук подякував досвідченим тренерам курсу, організаторам цього проєкту та подарував пам’ятні подарунки з Української Бессарабії.

 

Особливу увагу менеджер «Суспільне Одеса» Назарій Максимчук акцентував на важливості системного формування медіаграмотності, критичного мислення молодіжних лідерів Української Бессарабії.

 

Олександр Спутай, відомий український громадський діяч, керівник програми Міжнародного республіканського інституту, представив новий досвід, ефективні результати діяльності програми Міжнародного республіканського інституту в Україні та подарував бібліотеці університету десятки книг з розвитку лідерства, інститутів громадянського суспільства тощо.

 

Дводенний тренінговий курс проводили відомі українські громадські діячі, тренери Лев Абрамов (м. Кропивницький, Кіровоградська область) та Андрій Круп’як (м. Надвірна, Івано-Франківська область).

 

Завдяки участі у цьому професійному тренінгу молодіжними лідерами Української Бессарабії було ініційовано створення 5 громадських організацій, які будуть реалізовувати проукраїнські проєкти та системно впливати на формування місцевої молодіжної політики в полікультурній Українській Бессарабії.

 

Завдяки унікальним інтерактивним вправам досвідчених тренерів, учасники та учасниці тренінгу, студенти й викладачі ІДГУ опанували технології інноваційної сесії «Проєктний цикл» задля розробки заявок з детальним поясненням формули SMART для формулювання цілей та завдань, аналізу стейкхолдерів проєкту, медіасупроводу проєктів, ефективних форм і методів комунікації, типових помилок авторів проєктних заявок, взаємодії з політичними структурами та органами влади, моніторингу й оцінки проєктів тощо. На практиці, у роботі наших мікрогруп щодо детального аналізу впровадження регіональних проєктів ми вчилися як перетворювати власні громадські  ідеї, ініціативи на реалізовані проєкти та забезпечення життєздатності наших громадських ініціатив. Ми розробили власні соціальні проєкти, які найближчим часом будуть оцінені міжнародними донорськими структурами та частина наших проєктів буде профінансована і реалізована на півдні Одеської області.

 

Від імені учасників та учасниць завдячую ініціативам тренерів Льва Абрамова та Андрія Круп’яка, Міжнародного республіканського інституту (IRI Ukraine), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) спільно з UA: Suspilne за круту можливість професійно розв’язувати актуальні проблеми щодо активізації громадських ініціатив та впроваджувати позитивні зміни в наших громадах Української Бессарабії.

 

Завдяки проведеному дводенному тренінговому курсу ректорат Ізмаїльського державного гуманітарного університету готовий залучити біля мільйона гривень задля проведення конкурсу проєктів соціального замовлення для розвитку молодіжних центрів щодо розробки та реалізації місцевих проєктів для молодих активістів Української Бессарабії. Ми, студентська молодь полікультурної Українській Бессарабії, прагнемо розвивати свої національні спільноти, позитивно впливати на зміни в наших громадах!

Валентина Нідельчу
координаторка «Проєктного офісу ІДГУ»