Плідна зустріч зі стейкхолдерами ОП Середня освіта: англійська мова та зарубіжна література

25 квітня 2024 року кафедра англійської філології та світової літератури організувала зустріч робочої групи зі стейкхолдерами освітньо-професійної програми Середня освіта: англійська мова та зарубіжна література другого рівня вищої освіти для обговорення актуальних питань з оновлення освітніх компонентів ОП за вимогами регіонального ринку праці.

 

Завідувачка відділу освіти Ізмаїльської міської ради Жанна Волканецька ознайомила присутніх з переліком вакансій на місце учителя англійської мови в ЗЗСО м. Ізмаїл й наголосила на важливості та необхідності подальшої підготовки високоякісних знавців іноземних мов для учителювання в школах міста й Ізмаїльського району. Дійсно, ІДГУ як єдиний державний заклад вищої освіти у південній Одещині є єдиною «кузнею кадрів» учителів англійської мови як для Ізмаїла, так і для віддалених районів області.

 

Директорка Ізмаїльського ліцею № 1 з гімназією з поглибленим вивченням англійської мови Ліана Чорна подякувала за якісну підготовку вчителів англійської мови для профільної школи, адже за останні роки її ліцей став місцем першого працевлаштування наших випускників-відмінників Надії Ромашок, Катерини Васіної та здобувачки вищої освіти другого рівня Юлії Зинов’євої, яка ще продовжує навчання за ОП Середня освіта: англійська мова та зарубіжна література(вступ 2023).

 

Кафедра запросила для співпраці й нових стейкхолдерів, одним з яких є директор Дунайського фахового коледжу національного університету «Одеська морська академія» Андрій Кононенко, з огляду на пропозицію розширення професійної кваліфікації здобувачів вищої освіти («Викладач англійської мови та зарубіжної літератури закладу фахової передвищої освіти. Вчитель англійської мови та зарубіжної літератури закладу загальної середньої освіти») в ОП Середня освіта: англійська мова та зарубіжна література (вступ 2024), проєкт якої й обговорювався на зустрічі.

 

Ще одним новим стейкхолдером стала гордість кафедри англійської мови та світової літератури, наша випускниця Катерина Махова. Вона підтвердила свої знання міжнародними сертифікатами TKT, Celt-S, Celta, Cam та відкрила у 2016 р. в м. Ізмаїл Центр іноземних мов Success. Як офіційний підготовчий центр Кембриджського університету, її заклад забезпечив робочими місцями інших талановитих випускників кафедри різних років, їх знання англійської мови та літератури нині підтверджені сертифікатами Cambridge Assessment English. Паралельно Катерина працює над розвитком заснованого нею у 2023 р. приватного закладу «Ізмаїльський ліцей «Успіх».

 

Не меншу увагу кафедра приділяє потребам сільських шкіл в учителях англійської мови. Так, у 2023-2024 р. в ЗЗСО Одеської області працевлаштувалися магістранти, що мають дипломи з відзнакою: А. Варсан та Г. Михайлова (с. Утконосівка); Д. Бурова (с. Матроска); І. Бабиніна (с. Спаське); Є. Макєєва (с. Затока); К. Ардельян (с. Василівка); Г. Довга (с. Приморське). До складу робочої групи з удосконалення ОП увійшла здобувачка вищої освіти 51і групи ОС «магістр» Діана Бурова, яка паралельно працює вчителькою англійської мови в Матроському ЗЗСО Ізмаїльського району Одеської області (с. Матроска). Нею була озвучена пропозиція розширення меж наявної в ОП 2023 професійної кваліфікації «вчитель англійської мови та зарубіжної літератури закладу загальної середньої освіти», яка б могла включати й можливість викладання у закладах фахової передвищої освіти.

 

У діловій атмосфері співпраці на зустрічі також обговорювались й поточні питання щодо удосконалення ОП Середня освіта: англійська мова та зарубіжна література для вступників 2024 року. Кафедра вдячна нашим стейкхолдерам за цінні поради та рекомендації в процесі обговорення проєкту ОП, які будуть враховані перед затвердженням освітньо-професійної програми для нових вступників.

доц. Ольга Шикиринська, гарант ОП
Середня освіта: англійська мова та зарубіжна література