Попередження ризиків, пов’язаних із вибухонебезпечними предметами

Після жорстокого повномасштабного вторгнення рф Україна є країною з найбільшим забрудненням території мінами та вибухонебезпечними предметами у світі. Через це різко зросла небезпека травмування і загибелі дорослих та дітей, чоловіків та жінок внаслідок неправильного поводження з боєприпасами та вибухонебезпечними предметами на територіях проведення бойових дій.

 

В першу чергу, це залишені в деокупованих містах та селах міни, а також небезпечні предмети, що потрапили в неконтрольований обіг по всій території країни.

 

15 березня 2024 року з метою інформування та навчання з попередження ризиків, пов’язаних із вибухонебезпечними предметами, в Ізмаїльському гуманітарному університеті було проведено лекцію зі здобувачами вищої освіти І курсу.

 

У вступному слові ректор університету, проф. Ярослав Кічук зазначив, що основними проблемами цивільного населення стосовно питань поводження з вибухонебезпечними предметами різного типу (міни, боєприпаси та набої, вибухонебезпечні залишки війни, саморобні вибухові пристрої, вибухівка тощо), що призводять до смертей та травмувань, є досить низький рівень знань щодо правил безпечної поведінки у ситуаціях, пов’язаних з мінами та ВНП, проблема недооцінки небезпеки ВНП, їх впливу та наслідків, а також зростання загрози травмувань чи навіть загибелі цивільного населення внаслідок вчинення терористичних актів.

 

Під час лекції, доц. Алла Соколова наголосила, що заміновані території не лише загрожують людським життям, але також мають серйозний вплив на екологію регіонів. Міни можуть викликати забруднення ґрунтів та водних ресурсів, при розриві вибухівки можуть вивільнятись токсичні речовини, що призводить до довгострокових негативних наслідків для екосистем. Мінне забруднення стає перешкодою для економічного та соціального розвитку регіонів. Велика кількість землі, недоступна через мінну небезпеку, обмежує можливості для сільськогосподарського та промислового зростання.

 

Здобувачам вищої освіти було повідомлено про алгоритм дій, за умови виявлення підозрілих предметів, схожих на вибухонебезпечні, а також продемонстровано зразки залишків від боєприпасів, муляжі протипіхотних фугасних мін («Метелик» / «Пелюстка»), протипіхотних осколкових мін, різні види ручних гранат тощо.

Директорка Центру громадянської освіти
Алла Соколова