З вірою у Перемогу над злом

І замість тисячі нікому непотрібних слів,

У час, коли твоє життя іде в окопі,

Ти не забудь дорогу, стежечку у дім,

У день, коли зустрінемо свободу.

24 лютого 2022 року – день злочинного російського вторгнення на українську землю. Близько четвертої ранку президентом російської федерації було оголошено про проведення «спеціальної воєнної операції» з метою захоплення України. Уже за кілька хвилин почалися ракетні удари крилатими та балістичними ракетами по аеродромах, військових штабах і складах майже по усій території України. Саме цей день став символом стійкості та непереборної сили Українського народу проти жорсткого ворога.

 

З метою вшанування пам’яті захисників України та виховання національно-патріотичної свідомості молоді 27 лютого 2024 р. в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було проведено захід, присвячений другій річниці від початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України. Модераторами дійства виступили доц. Алла Соколова, студенти факультету української та іноземної філології та педагогічного факультету.

 

Захід було розпочато хвилиною мовчання, після якої увазі присутніх було представлено воїнів-героїв, які навчалися в Ізмаїльському виші, чиї імена сьогодні вписані у «Книгу пам’яті полеглих за Україну». Це – Євген Кльован, Денис Міхалакі, Геннадій Степанов. Голова студради педагогічного факультету, Супрун Ганна, поінформувала студентство про зв’язок із родинами полеглих, а також про надання допомоги від імені університетської громади.

 

Перегляд відеофільму «Люди-Титани» від музичного гурту «Kozak System» дав можливість глядачам усвідомити реальність безжалісних дій ворога на лініях спротиву та надав сили вірити, що справжнє бажання мати вільне життя не зможе знесилити ніякий ворог!

 

Ключовим моментом заходу став виступ студентки ІІ курсу, 24Ф групи, Хіміч Ірини – дипломантки Всеукраїнського конкурсу творчих робіт «Національно-патріотичне становлення молоді» до Дня Соборності України, яка представила свою роботу «Заради віри та майбутнього України!», а також поділилася зі слухачами суворими історіями з лінії фронту, де наразі перебуває її батько.

 

Оспівування подвигу всіх загиблих у боях за незалежність України знайшло художнє втілення у поетичних творах Ірини Хіміч, які продекламували Кізевич Анастасія («Героєві України») та Турдиєва Єлізавета («На згадку про лютий»). З авторським віршем виступила Супрун Ганна («Українці – народ із хоробрим серцем»).

 

Кінцевим акордом заходу стала патріотична пісня «Українське сонце», слова якої підкреслили величезну пошану до Героїв України, а також віру у Перемогу України над злом:

Українське сонце зійшло,

Хай яскраво світить воно!

Дорого заплачено –        

Ми їх не пробачимо!

 

Директорка Центру громадянської освіти, Алла Соколова,
голова студради факультету української
та іноземної філології, Ірина Хіміч