Залишаємося гідними своїх Героїв!

А сотню вже зустріли небеса…

Летіли легко, хоч Майдан ридав…

І з кров’ю перемішана сльоза…

А батько сина ще не відпускав

 Л. Максимлюк

День Героїв Небесної Сотні відзначають щорічно 20 лютого згідно з Указом президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні” на знак пам’яті про громадян, які загинули під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє України та завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави.

 

Цьогоріч вдесяте Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Вдесяте в умовах війни з росією.

20 лютого 2024 р. університетська громада взяла участь в урочистій церемонії покладання квітів до памʼятника невтомному борцю за свободу України – Тарасу Григоровичу Шевченку на знак шани до памʼяті громадян, які загинули під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє нашої держави.

 

Логічним продовженням цього пам’ятного дня став національно-патріотичний захід, який відбувся в стінах університету.

Модераторами дійства виступили доц. Алла Соколова та студенти факультету української та іноземної філології.

 

Увагу студентства було зосереджено на ключових наративах відзначення 10-ї річниці Революції Гідності: неповерненні до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, відмові від багатовекторності у зовнішньополітичному курсі, утвердженні розвитку України як демократичної європейської країни.

 

Перегляд відеофільму «10 років після Революції Гідності» дав можливість глядачам усвідомити, що імена Героїв Небесної Сотні стоять першими у мартирологу загиблих у російсько-українській війні. Адже сьогодні ми знаємо, що російська зброя була спрямована вперше проти громадян незалежної України не в лютому 2022 року, і навіть не навесні 2014, а у січні та лютому 2014 року, коли у середмісті Києва від вогнепальних поранень і газового отруєння гинули активісти Майдану.

 

Оспівування подвигу загиблих майданівців знайшло художнє втілення у поетичних творах, проникливе читання яких було представлено Супрун Ганною («А сотню вже зустріли небеса» Л. Максимлюк), Бойченко Ксенією («Майдан…» Н. Гузій), Соколовою Катериною («Пливуть гроби по морю як човни» М. Савка), Типаковою Анною («Ми варта нічна» О. Боровець), Іриною Хіміч («Палає Київ у вогні» Зі спільноти «Українська мова»).

 

Захід було завершено демонстрацією відео «Не спи, моя рідна земля!» (Гурт «Мандри»), яке сприяло піднесенню волелюбного духу присутніх, додало сили й віри у Перемогу над злом!

 Директорка Центру громадянської освіти
Алла Соколова