Сторінками фотодокументальної виставки «КОМУНІЗМ = РАШИЗМ»

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбулася презентація фотодокументальної виставки «КОМУНІЗМ = РАШИЗМ», створена командою Архіву національної пам’яті. Організатором виставки є Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті. Автори: директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик та комунікаційниця Архіву Дарина Рогачук. Співорганізаторами виставки виступили експерти Центру усної історії та Центру громадянської освіти, які функціонують на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

 

Відкриваючи виставку, ректор ІДГУ професор Ярослав Кічук наголосив відвідувачам на актуальності трагічних історій із життя представників та представниць українського народу, злочинів комунізму і рашизму, відповідальному ставленні до вивчення, популяризації нашої  реальної історії України.

 

Фотовиставка розповідає 13 історій українців ХХ та ХХІ століть – Михайла Ратушняка, Федора Степаненка, Володимира Семиренка, Наталії Дмитрах, Нестора Хом’юка, Йосипа Болтовського, Олександра Кононова, Наталії Косової, Василя Кладька, Ольги Сухенко, Івана Федорова, Олега Гайдабури, Любові Панченко, які постраждали від радянської та сучасної російської влади.

 

На стендах виставки представлено архівні документи про репресованих представників та представниць українського народу у ХХ столітті, а також жахливі картини-свідчення про сучасні злочини російської армії.

 

Представлені фотоматеріали дали можливість глядачам виставки остаточно переконатись, що мета і дії тоталітарних режимів як ХХ, так і ХХІ століття майже однакові. Адже обидва режими – комуністичний та рашистський – знищують все українське: людей, культуру, мову, історію…

 

Ці факти підтвердили присутні на фотовиставці члени місцевих громадських організацій, національно-культурних товариств.

 

Як справедливо зазначив директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик, комунізм, не засуджений після розпаду Радянського Союзу, призвів до його повторення у сучасній Росії – до нинішнього рашизму. Призвів до війни, очевидцями якої ми є. У комунізму і рашизму – такі ж аргументи, такі ж методи «роботи». Методи шанувальників російської імперії не відрізняються: це розстріли, виселення, пограбунки, депортації, фільтраційні табори… Сучасні росіяни, які горді за свою криваву історію, є співучасниками сучасних злочинів. Навіть «могут повторіть». І повторюють – звірства, вбивства, викрадення… Російські ракети руйнують українські церкви, музеї, школи, лікарні… Росіяни-«рашисти» навіть знову крадуть зерно. Здавалось, такий злочин не мав би повторитись у ХХІ столітті. Нині Україні випав історичний шанс належно розібратися зі своїм минулим. Одним із кроків у новому етапі дерадянізації, депутінізації сучасної України є матеріали цієї виставки.

 

Ізмаїльський державний гуманітарний університет, як єдиний автономний державний заклад вищої освіти на півдні Одеської області, успішно продовжує системну національно-патріотичну діяльність серед дітей та молоді, представників та представниць національних спільнот Української Бессарабії. Далі з матеріалами цієї мандрівної виставки зможуть ознайомитися мешканці інших районів Одеської області.

 Директорка Центру громадянської освіти Алла Соколова