В єдності – сила народу

День Соборності України – одне зі знакових свят українського державотворення, яке ми відзначаємо 22 січня. Це нагадування про те, що сила нашої держави – у єдності українських земель!

 

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було проведено низку культурно-просвітницьких заходів, спрямованих на вивчення та розуміння сучасною молоддю значення Дня злуки ЗУНР та УНР в одну державу.

 

В переддень Дня Соборності, 18 січня 2024 р., представники університетської громади взяли участь у Всеукраїнській онлайн-лекції «Україна Соборна», проведену Мінмолодьспорт спільно з Українським інститутом національної пам’яті в рамках проєкту «Єдина Україна». Спікером лекції виступила Марія Тахтаулова, кандидатка історичних наук, начальниця Північно-Східного відділу Українського інституту національної пам’яті, яка представила слухачам цікаву лекцію-презентацію про передумови та історію виникнення державного свята, видатних історичних постатей, які були причетні до процесу об’єднання двох суверенних українських держав в одну самостійну соборну державу, сучасні процеси державотворення.

 

22 січня 2024 р. здобувачі вищої освіти ІДГУ стали учасниками міського мітингу, присвяченого Дню Соборності України, на якому відбулось урочисте покладання квітів до памʼятника видатному українському поетові й громадському діячеві Тарасу Григоровичу Шевченку.

 

Урочистості продовжилися в стінах університету національно-патріотичним заходом «В єдності – сила народу», учасниками якого стали випускники-магістри педагогічного факультету спеціальності «Фізична культура. Початкова освіта». У своїй промові модератор дійства – доц. Алла Соколова наголосила на знаковості Дня Злуки українських земель для сьогодення, адже нині бійці ЗСУ так само відстоюють не лише незалежність, а й соборність України, як і їхні попередники 105 років тому.

 

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять випускників університету – героїв-захисників, які загинули у боротьбі за вільну, незалежну, соборну Україну: Євгена Кльована, Дениса Міхалакі, Геннадія Степанова.

 

Під час обговорення історичного минулого та нинішньої боротьби українського народу проти російської агресії студентська молодь була одностайною в тому, що сьогодні необхідно продовжувати відбудовувати Українську державу в рівноправній єдності усіх громадян, незалежно від національності, віри й переконань, бо Свобода, Незалежність, Соборність – це ті неперехідні цінності, які завжди були, є і будуть шановані у нашій державі.

 Директорка Центру громадянської освіти Алла Соколова