Нація, яка читає, – непереможна!

З 4 по 10 грудня в Україні проходив «Національний тиждень читання-2023», організатором якого виступив Український інститут книги. Мета акції – консолідувати українське суспільство навколо читання як тренду.

 

До цієї ініціативи долучилися здобувачі вищої освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету, викладачі та бібліотека навчального закладу.

 

Модератором літературно-мистецького заходу виступила доцент кафедри української мови і літератури Алла Соколова, яка у вступному слові наголосила на необхідності читання художніх книг, що сприяє єднанню українського народу, формуванню національної ідентичності, збереженню культурно-мовної спадщини Української держави.

 

Відкрив урочисте зібрання поціновувачів української книги декан факультету української та іноземної філології, доцент Іван Татаринов. У своєму зверненні до студентської молоді він зазначив, що «читання книг не лише стимулює розумову діяльність людини, покращує її пам’ять і підвищує творчий потенціал, а й може надихнути на створення креативних проєктів, ідей або отримання будь-якого іншого цінного досвіду. Читання є важливим у час миру і добробуту, але ще важливішим – у часи випробувань, які випали на нашу долю через війну. І сьогодні книги також стали нашим захистом і нашою зброєю, друзями і порадниками…».

 

Увазі присутніх було презентовано найновіші видання книг сучасних майстрів красного письменства, які знаходяться у бібліотечному фонді університету: Л. Костенко, В. Шкляра, М. Матіос, О. Забужко, С. Жадана, В. Лиса, О. Денисенка та ін.

 

Предметом обговорення стали художні твори відомої української письменниці Марії Матіос: «Нація», «Солодка Даруся», «Москалиця», «Майже ніколи не навпаки», «Мами́». Перегляд тізера фільму «Солодка Даруся», знятого за однойменним бестселером, та прослуховування аудіофрагментів книги «Майже ніколи не навпаки» схвилювали аудиторію і надихнули прочитати твори в повному обсязі.

 

У творчому діалозі також взяв участь доцент кафедри англійської філології та світової літератури Олексій Кискін, який вказав на специфіку української готичної прози, її виразний національний характер та взаємодію і взаємовпливи української та зарубіжної літератур у всесвітньому літпроцесі.

 

Підсумком заходу стало гасло «Нація, яка читає, – непереможна!», адже усі присутні були одностайні, що сьогодні, коли вся Україна веде боротьбу із підступним ворогом, українська книга будить нашу свідомість, стає духовним дороговказом на шляху Правди й Перемоги!

Директорка Центру громадянської освіти Алла Соколова