Пам’ятаємо! Єднаємося! Переможемо!

…Із тридцять третім голим роком,

Голодно-голим та німим,

Та тричі пухлим. Хай би з ним

Поїли б кору і комору,

Траву і шкуру, цвіль і міль,

Та мерли б жовті, як з похміль,

Без трун понесені із двору.

Нізащо. Просто. Без вини.

Андрій Малишко

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

Цього року, 25 листопада, здобувачі вищої освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету о 16.00 долучилися до Загальнонаціональної хвилини мовчання, запаливши свічки у пам’ять мільйонів людських життів, які Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів.

 

Вечір-реквієм, проведений під гаслом «Пам’ятаємо! Єднаємося! Переможемо!», згуртував студентську молодь з метою обговорення причин та наслідків Голодомору, що став геноцидом проти Українського народу.

Ознайомлення з інформаційними матеріалами від Українського інституту національної пам’яті дало можливість отримати відповіді на такі ключові питання: «Чому українців вбивали голодом?», «Як вбивали?», «До чого це призвело?».

 

Модератор заходу, доц. Алла Соколова поінформувала присутніх про Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Голодомор. Історія. Постпам’ять», яку було проведено 21 листопада 2023 року (м. Одеса).

 

Співорганізаторами конференції виступили Одеська національна наукова бібліотека, Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, Одеський історико-краєзнавчий музей, факультет історії та філософії Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова.

 

Ізмаїльський державний гуманітарний університет на науковому форумі представили к. іст. н, доцент, завідувачка кафедри історії та методики її навчання Наталія Гончарова (тема доповіді «Питання вивчення голодомору в контексті громадянської освіти») та к. філол. н., доцент кафедри української мови і літератури, директорка Центру громадянської освіти Алла Соколова («Народний наратив про голод 1946-1947 рр. в болгарських селах Південної Бессарабії»).

 

Обговорення трагічних сторінок історії, питань збереження української національної ідентичності в умовах повномасштабної війни, спонукало аудиторію до висновків про те, що через 90 років після Голодомору-геноциду росіяни знову намагаються знищити Україну й український народ.

 

Пам’ять про використання тодішнім кремлівським режимом у 1932–1933 роках голоду як інструменту здійснення злочину геноциду проти українців повинна слугувати засторогою для недопущення виникнення голоду будь-де на планеті, засторогою недопущення провокування і використання продовольчої кризи нинішнім кремлівським агресором для досягнення своїх цілей.

 

Матеріали від Українського інституту національної пам‘яті

 

Директорка Центру громадянської освіти
Алла Соколова