Відзначення 10-ї річниці Революції Гідності

«Якщо знайдеться достатня кількість людей,

чия віра в свободу виявиться справжньою

і твердою, – віра ця неодмінно знайде

відгук у серцях багатьох з тих,

кому будувати Україну майбутнього»

Любомир Гузар

21 листопада в Україні відзначили День Гідності та Свободи – одне зі знакових офіційних свят, встановлене на честь двох революцій, які відбулися в нашій країні у 2004 та 2013 роках.

 

З метою вшанування пам’яті про співвітчизників, які під час Революції Гідності та Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору, в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було проведено кілька дійств.

 

Пам’ятні заходи розпочались на урочистому міському мітингу, до якого приєдналися здобувачі вищої освіти університету, взявши участь у церемонії покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку.

 

У стінах університету було проведено кілька лекцій з означеної тематики, метою яких стало сприяння національно-патріотичному вихованню студентської молоді, розвитку почуття національної самосвідомості та громадянської активності, формування розуміння єдності і цілісності України, почуття особистої відповідальності за долю держави, готовність служити Батьківщині та стати на захист державних інтересів країни. Так, історико-пізнавальною стала зустріч-лекція, яку провів полковник запасу, громадський діяч та безпосередній учасник Революції Гідності Кривоносов Олександр Сергійович.

 

Урочисте зібрання відкрив ректор університету, професор Ярослав Кічук, який наголосив на тому, що «Революція Гідності стала трансформаційним, героїчним і драматичним феноменом для України. Ця історична подія відкрила вікно можливостей для найважливіших змін в Україні – процесу декомунізації, розвитку громадянського суспільства, що потужно заявило про себе на Майдані у вигляді численних громадських ініціатив і волонтерського руху на розбудову війська і захист держави, подальших процесів трансформації посттоталітарного суспільства в демократичне».

 

Правдива розповідь Олександра Кривоносова про хронологію подій кінця 2013 – початку 2014 рр. була підкріплена фотографіями, зробленими власноруч. Перегляд світлин дав можливість присутнім побачити страшні картини з самого епіцентру конфлікту, прослідкувати, як саме мирний протест змінив свій характер і трансформувався в побиття студентів, а далі кровопролиття та смерті мирних людей, а головне – стати свідками історичних подій великого масштабу. Фіналом цієї зустрічі став висновок про те, що 10 років тому український народ сформулював свою національну ідею – Гідність і Свободу України.

 

Приємною новиною для всіх присутніх став книжковий подарунок від відомого сучасного українського письменника, автора бестселера «Залишенець», лауреата Шевченківської премії 2011 року – Василя Шкляра. Книжкову скарбницю університетської бібліотеки поповнили найновіші сучасні українські видання, які стануть для студентства університету матеріалом пізнання національної історії та духовним дороговказом.

 

Під гаслом «Заряджені гідністю та жагою до свободи» було проведено лекцію-диспут, учасниками якої стали здобувачі вищої освіти педагогічного факультету (12П, 13П, 16П, 18П гр.) та факультету української та іноземної філології (101І, 102І гр.). Модератором заходу виступила директорка Центру громадянської освіти Алла Соколова, яка закцентувала увагу слухачів на ключових моментах історичних подій, їх значущості та вирішальності у процесі творення історії України.

 

У своєму зверненні до студентської аудиторії декан факультету української та іноземної філології, доцент Іван Татаринов відзначив, що «Революція Гідності навчила наше покоління боротися, вона продовжила пантеон наших борців та дала наснагу до боротьби наступним героям цієї війни. Революція Гідності показала нам, всьому світу, силу нашої стійкості, єдності, свободолюбності».

 

Перегляд документального фільму «10 років після Революції Гідності» та поетичний калейдоскоп «Вірші про Майдан» спонукали учасників диспуту до жвавої дискусії про причини протестів та наслідки боротьби українського народу. Завершенням заходу став перегляд відео «Не спи моя рідна земля» (гурт «Мандри»), який підніс почуття патріотизму у всіх присутніх, адже Гідність і Свобода – зброя Перемоги!

 Директорка Центру громадянської освіти
Алла Соколова