Презентація документальної книги «Місто, з якого почалася війна»

13 листопада в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбулася презентація документального видання «Місто, з якого почалася війна».

 

В основу книги увійшли історії постраждалих, які стали свідками початку окупації на сході України, бачили або ж самі зазнали порушень прав людини у Слов’янську, куди найперше зайшли незаконні збройні формування рф. Саме на прикладі цього міста можна простежити воєнні події – російську агресію на Донбасі з 2014 року та з 24 лютого 2022 року на інших територіях України.

 

Презентацію було розпочато з вітального слова ректора університету Ярослава Кічука, який наголосив на унікальності такої події, адже «Ізмаїльський державний гуманітарний університет, що є проукраїнським форпостом в Південній Бессарабії, вперше розпочав співпрацю із громадським об’єднанням «Східноукраїнський центр громадських ініціатив». Презентоване видання стане цікавим не лише мешканцям міста Ізмаїл, а й внутрішньопереміщеним особам, які знайшли з перших днів війни прихисток в стінах гуртожитків університету».

 

Представляли збірку Надія Нестеренко – правозахисниця ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», авторка розділу книги про вплив російської пропаганди, Галина Тищенко – представниця ГО «Сема Україна», об’єднання жінок, що зазнали сексуального та гендерно зумовленого насильства під час російсько-української війни, Аліна Серга – проєктний менеджер ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив».

 

Говорячи про збройну агресію військових угруповань рф, Надія Нестеренко наголосила й на масштабній інформаційній війні: «Метою російської пропаганди у Слов’янську було звинуватити всіх українських військових в обстрілах мирного населення. Російське телебачення співпрацювало з незаконними збройними формуваннями. Тож перед тим, як бойовики починали обстріл якоїсь будівлі чи території, поряд вже було російське медіа. А після обстрілів з’являлись так звані свідки, привезені тими ж журналістами, і розповідали на камеру все, що було потрібно стороні окупанта».

 

У ході презентації книги спікерки зауважили, що Слов’янськ став містом, події в якому виступили рольовою моделлю для захоплення інших міст Донбасу і продовжують відтворюватись з новою силою після повномасштабного вторгнення рф.

 

Свою важку життєву історію розповіла Галина Тищенко, слова якої зворушили присутніх і водночас додали сил і віри в Перемогу.

 

В обговоренні книги взяли участь Валерій Постернак – директор Ізмаїльського військово-історичного музейного комплексу, Галина Дойкова – директор центральної міської бібліотеки ім. І. Котляревського, краєзнавці, вчителі історії загальноосвітніх навчальних закладів міста, студенти. Учасники дискусії були одностайні в тому, що Україна і її народ непереможні! Незламний характер українського менталітету, історичний досвід народу та широка підтримка практично всіх цивілізованих країн світу неодмінно призведе до перемоги України над рф.

Директорка Центру громадянської освіти

Алла Соколова