Участь кафедри дошкільної та початкової освіти ІДГУ в Міжнародному проєкті «Konfliktsensitive psychosoziale Unterstützung von Menschen in Notlagen»

(«Надання психосоціальної підтримки людям, які потрапили у надзвичайну ситуацію, з урахуванням особливостей конфлікту», Німеччина – Україна – Молдова) у співпраці з НUB KIX EAP NORRAG

 

Яскравим продовженням участі вчених кафедри дошкільної та початкової освіти ІДГУ (Н. В. Кічук, О. О. Біла, Д. Г. Іванова) у 1-й онлайн-конференції «Освітня політика й інновації» (7-28.10.2021), реалізованій за партнерською угодою між ІДГУ і РЦ «НUB KIX EAP» (Женева, Швейцарія), стала подальша співпраця з провідним фахівцем зі знань НUB KIX EAP NORRAG  Ю. Левін, PhD (Інститут психології Гамбурзького університету, Німеччина) і заступником директора Української школи управління, професором С. К. Хаджирадєвою в рамках Міжнародного проєкту «Konfliktsensitive psychosoziale Unterstützung von Menschen in Notlagen» («Надання психосоціальної підтримки людям, які потрапили у надзвичайну ситуацію, з урахуванням особливостей конфлікту», Німеччина – Україна – Молдова).

 

Бенефіціаром проєкту виступає Гамбурзький університет (Німеччина). Проєкт фінансується Німецькою службою академічних обмінів (DAAD 2022). Провідною метою є тестування, документування, розробка, оцінка й апробація навчального курсу для волонтерів із психосоціальної підтримки людей у надзвичайних ситуаціях, чутливих до конфліктів.

 

01 квітня 2022 року до складу міжнародної проєктної команди досвідчених експертів вишів України приєдналася й команда української Бессарабії (професор О. О. Біла, директор Одеського ОЦ національних культур Г. Г. Чілік, начальник відділу тренінгових програм Одеського ОЦ національних культур Л. Г. Чілік). Всі учасники проєкту беруть активну участь у різноманітних проєктних заходах, що поєднують робочі Zoom-наради з підготовки регіональних тренінгів і надання комплексного супроводу тренерам; відеоконференції; гостьові лекції за темою проєкту (ініційовані керівником проєкту, д. псих. н., професором О. Редліх (Гамбурзький університет, Німеччина)).

 

У рамках проєкту, 12 травня 2022 року, в теплій і дружній атмосфері було проведено навчальний воркшоп-семінар. Зокрема, 10 регіональних команд з України (Київ, Буча-Ірпінь, Одеса, Вінниця, Бахмут, Івано-Франківськ, Миколаїв, Херсон, Ізмаїл, Ужгород) виступили з відео-презентаціями авторських добірок методів психосоціальної підтримки, таких як: методи музичної терапії, арт-терапії, ігрової психотерапії, вправи для розвитку емоційного інтелекту, кейс-метод (аналіз критичних життєвих ситуацій), техніки конструктивного спілкування та саморегуляції в умовах стресу, техніка «резілієнс (resilience)», техніки попередження та корекції агресивної поведінки, техніка когнітивного розчеплення (сognitive defusion), техніка супервізії, техніка управління стресогенністю ситуації.

 

Утворений міжнародною командою кластер методів став базовим для подальшої розробки тренінгових програм з урахуванням вікових особливостей потенціальних цільових груп. Так, під час презентації ізмаїльською командою тренінгової програми «Психосоціальна підтримка дітей, переселених із зони військового конфлікту», що вже реалізується в ІДГУ, прицільну увагу було звернено на методи музичної терапії, арт-терапії (зокрема, на ізотерапевтичні вправи), методи ігрової терапії та ін.

 

Відповідно до затвердженого плану-графіку підготовка волонтерів на регіональному рівні буде тривати до 30 вересня 2022 року включно. Протягом зазначеного періоду передбачено й випуск спеціалізованих інструктивно-методичних джерел для волонтерів і осіб, які потрапили у надзвичайну ситуацію (з урахуванням особливостей конфлікту).

 

Корисні посилання на поточну інформацію та заходи у рамках міжнародного проєкту:

https://padlet.com/levinjulia10/8zc7wz860glxqq45

www.ew.uni-hamburg.de

https://norrag.zohobackstage.eu/KIXEPIC#/partners

http://idgu.edu.ua/32935?fbclid=IwAR2YfzQ23VdUL1TIUbOfSJbB2b_evp-OPPCt5fEjMYiy1sfOH9qeTxxLJ_4

О.О. Біла, доктор педагогічних наук, професор кафедри
дошкільної та початкової освіти