Україна-Молдова: нові вершини наукової співпраці

Другий рік поспіль науковці та студенти кафедри української і всесвітньої історії та культури (завідувач – доц. Церковна В.Г.) беруть участь у реалізації міжнародного науково-дослідного проекту «Україна-Молдова: спільна історична пам’ять, уроки та перспективи».

 

В рамках двосторонніх домовленостей, з 18 по 21 вересня 2018 року команда сучасних істориків-дослідників ІДГУ взяла участь в організації та проведенні науково-практичної конференції «Нові тенденції формування етнічної толерантності в європейському мультикультурному просторі: досвід України та Молдови», яка проходила на базі Державного педагогічного університету імені І. Крянге (м. Кишинів, Республіка Молдова).

 

Столиця Молдови зустріла гостей з Ізмаїла привітно, сонячно та тепло, а робочий настрій і бажання пізнання нового не давало розслаблятися та  відпочивати. Відкривали конференцію два професори: Лілія Циганенко та  Сeрджіо Мустяцe – два провідних історики, відомі своєю відданістю справі та просто звичайні щирі друзі, які підтримують один одного, організовують та створюють проекти, в рамках яких і відбуваються такі важливі наукові форуми.

 

В роботі конференції, крім науковців з України, взяли участь дослідники з Молдови: Віорел Болдум, Валентина Урсу (Державний педагогічний університет ім. І. Крянге, Кишинів); Марина Черкашин, Ліліана Кондратікова, Іон  Думініка, Лео Думітрашку, Катерина Піхурова, Маріанна Русу, Аліна  Токарчук (Інститут культурної спадщини, Кишинів); Лілія Кондреа (Теоретична школа „Новий Елім”, Кишинів); Олена Пінтілей (Національна бібліотека Молдови, Кишинів). Були на конференції й представники румунської історичної еліти –  Олександр Попа (Національний музей Східних Карпат, Св. Георгій),  Василь-Георгій Урсу (Університет Сучави „Штефан чел Маре”).

 

Впродовж двох основних днів були заслухані наукові доповіді з різної проблематики, що в котре підтвердило і спільність нашої історичної пам’яті, й необхідність надалі розвивати добросусідські відносини.

 

Щодо проблематики докладів, які були представлені на конференції.

Василь-Георге Урсу ознайомив присутніх з археографічною спадщиною французького географа Еммануеля де Мартона – спеціального представника Паризької мирної конференції у Бессарабії в 1919 р. Цікаво, що з більшості його досліджень, спостережень та карт Бессарабії початку ХХ ст. гриф «Цілком таємно» було знято лише нещодавно.

 

Молдовська дослідниця Валентина Урсу розповіла про наукову спадщину нашого земляка Валерія Кожокару – пристрасного дослідника історії та культури придунайських земель.

 

Питаннями відображення історії держав-сусідів  на сторінках підручників з історії зацікавив професор Серджіу Мустяце: «Ми про українців та українці про нас».

 

Своєрідним тріумфом Ізмаїльської наукової еліти стали виступи дослідників з ІДГУ.  Професор Лілія Циганенко зупинилася на ролі молдовських дворянських родин в історії придунайського регіону; доцент Віктор Дроздов ознайомив присутніх з новими  даними щодо чисельності молдовського населення придунайських міст на початку ХІХ ст.; доцент Ліана Чорна презентувала свою концепцію процесу формування нової архітектури взаємин між Україною і Молдовою на сучасному етапі. Не відставали від своїх наставників і студенти ІДГУ.  Магістрант Павло Чебан зробив цікаве порівняння традиційного господарства молдован Українського Придунав’я на прикладі сіл Дмитрівка та Фурманівка Кілійського району.  А для студента Дмитра Дарчука виступ з доповіддю «Українці та молдовани Південної Одещини: особливості етно-культурних комплексів» став його дебютом на конференції міжнародного рівня.

 

Нові ідеї, ділові пропозиції та конкретні домовленості, особисте спілкування науковців з України, Молдови та Румунії, а також жвавий  інтерес до представленого матеріалу,  цікаві, а іноді й доволі провокаційні запитання, дискусії та відстоювання своєї позиції – все це  створило атмосферу дійсної наукової співпраці, взаємоповаги та розуміння.  Практично кожен з присутніх висловив бажання й надалі брати участь в конференціях такого рівня.  І дуже важливо, що науковий світ зрозумів –  є на карті Європи місто Ізмаїл, де розташовано Ізмаїльський державний гуманітарний університет, науковці якого гідно  представляють передову українську наукову думку.

Дмитро Дарчук,
студент факультету української філології та соціальних наук