Волонтери серед нас!

З нагоди Дня подяки волонтерству для студентів спеціальності 231 Соціальна робота (кафедра права і соціальної роботи) відбувся тренінг в рамках проєкту «СОУП Ізмаїл», який реалізується Благодійним фондом «Карітас Одеса УГКЦ» у партнерстві з Ізмаїльським державним гуманітарним університетом за фінансової підтримки Благодійного фонду «Карітас Австрія». Організаторами тренінгу стали викладачки кафедри права і соціальної роботи доц. Замашкіна О.Д., Рубан А.К., В.О. Маніта та керівник проєкту «СОУП Ізмаїл» Стойкова Ф.П.

 

Студенти мали можливість дізнатися про історію виникнення волонтерства, становлення добровольчої діяльності  в Україні, дізналися про фактори, які спричинили активний розвиток українського волонтерства, умови реалізації ідей добровольчої діяльності та інше.

 

Поміркувати над перевагами й недоліками волонтерства студенти змогли під час виконання завдання в групах. Вони навели приклади перешкод на альтруїзмі, а також наголосили на позитивних сторонах добровольчої діяльності, а саме: формування активної громадянської позиції серед молоді, набуття життєвого досвіду, знайомство з однодумцями, набуття лідерських, організаторських та комунікаційних якостей, можливість саморозвитку та створення власного фонду соціально-підприємницького спрямування.

 

Розширення знань про волонтерську діяльність, можливості самореалізації, створення активної громадянської позиції, надання посильної допомоги – ключові пріоритети залучення молоді до суспільної діяльності для розв’язання нагальних проблем суспільства. «Як і чим змотивувати студентство для волонтерської діяльності? Де можна реалізувати свій потенціал? Яка допомога потрібна і кому?» – на ці та інші питання намагалися дати відповідь студенти.

 

Як будь-яка практична діяльність, тренінг передбачав надання домашнього завдання – скласти план-проєкт екологічної акції з метою подальшої реалізації запропонованої ідеї.

 

Подібні плідні зустрічі сприяють розвитку креативного мислення, генерації цікавих і корисних ідей і, відповідно, створенню благ для суспільства.

Викладачка кафедри права і соціальної роботи, Рубан А.К.