Розширення міжнародної співпраці ІДГУ

13 жовтня 2017 року відділом міжнародних зв’язків та розвитку інфраструктури Ізмаїльського державного гуманітарного університету (ІДГУ) була організована та проведена міжнародна науково-практична конференція «Проблеми та перспективи україно-турецьких економічних відносин».

Контингент учасників міжнародної конференції, що відбулася на базі ІДГУ, складався з науковців України та Туреччини. ІДГУ представляли науково-педагогічні та педагогічні працівники, студенти факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності, а також факультету іноземних мов. Почесним гостем конференції став професор у сфері банківської справи доктор Салих Кая з університету Анкари.

Відкрив конференцію ректор ІДГУ професор Я.В. Кічук, який звернувся до учасників з вітальним словом. Ярослав Валерійович відзначив перспективність плідного співробітництва з турецькими університетами  в сфері освіти, науки, культури та інноваційної діяльності.

На конференції виступив професор університету Анкари Салих Кая, який спрямував увагу учасників конференції на  можливості економічних відносин між Туреччиною та Україною.  Він нагадав, що 9 жовтня 2017 р. Україну відвідав Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, котрий під час офіційного візиту до Києва зустрівся з Президентом України Петром Порошенком. За результатами цієї зустрічі сторони підписали низку угод, зокрема двосторонню угоду про захист інвестицій і зміни до угоди про уникнення подвійного оподаткування, а також ряд контрактів між українськими і турецькими компаніями. Доповідач також окреслив перспективи щодо визначення можливостей інвестування турецьких підприємців в українську економіку, розповів про баланс взаємин торгового обороту між Туреччиною й Україною.

Значущою подією  конференції стало підписання угоди про співпрацю між Ізмаїльським державним гуманітарним університетом  і гостем із Туреччини, доктором Салихом Кая.

Учасник  конференції В’ячеслав Тодоров, доцент ІДГУ, зазначив, що нас об’єднують не тільки географічне прикордонне сусідство та спільна історія, але й успішне партнерське співробітництво.

Наприкінці конференції було зазначено, що для налагодження економічних зв’язків, передусім, мають бути налагоджені людські контакти, а ІДГУ сьогодні відіграє роль своєрідного «мосту». При цьому під час зустрічі були обговорені питання, пов’язані зі співпрацею у сфері науки й освіти, насамперед, як зазначив ректор ІДГУ Ярослав Валерійович Кічук, це проведення конференцій та форумів, а також організація обміну викладачами та студентами.

 

Микола Каплієнко,
керівник відділу міжнародних зв’язків
та розвитку інфраструктури ІДГУ