Кулінарна мандрівка Бессарабією з випускницею ІДГУ

10 вересня 2018 року в Ізмаїльській картинній галереї відбувся помітний захід – презентація книги випускниці Ізмаїльського державного гуманітарного університету Лариси Титикало «Бессарабія: кулінарна мандрівка» (Київ, 2017). Знаковий характер цієї події обумовлений обмеженою кількістю презентаційних матеріалів про наш регіон – «край, схожий на рай», як ласкаво називають його наші мешканці. Кулінарні традиції Бессарабії значно збагачені досвідом компактно проживаючих тут народів – українців, липован, болгарів, гагаузів, молдаван й представників інших етнічних груп, а територіальні природні багатства повністю задовольняють найвибагливіші смаки.

 

Лариса Титикало, випускниця відділення «українська філологія та історія» ІДПІ (1996) продовжила навчання в Києво-Могилянській академії, де здобула диплом менеджера з маркетингу, після чого пройшла низку престижних стажувань в Канаді, Австрії та Угорщині. Сьогодні Лариса Титикало – успішна ділова жінка, енергії якої вистачає відразу на декілька різних напрямів: керувати целюлозно-паперовою фабрикою «Кохавинка» у м. Київ; на волонтерських началах бути лідером некомерційної організації «Слоуфуд Україна» – руху, що протистоїть системі швидкого харчування «фастфуд»; облаштувати у Броварах «Pug Life Cafe» («Життя мопса») з широким асортиментом екологічно здорової їжі та орієнтованого на відвідувачів з собаками; проводити благодійні акції на підтримку притулків для тварин тощо.

 

Спогади дитинства та студентських років, проведених у Бессарабії, не «відпустили» заповзятливу підприємницю, яка знов і знов знаходила в кулінарних традиціях регіону неперевершену самобутність і самодостатність. Ці переваги, за переконанням Лариси Титикало, мають бути достойно представлені в Україні та стати часткою світового культурного надбання. Відтак в рамках руху «Слоуфуд Україна» з’явився конвівіум «Слоуфуд Бессарабія», метою якого є перехід місцевого ринку агропромислового виробництва від локальних традицій до світового експорту. Все, за що береться Лариса, не залишається у мріях та зухвалих гаслах. У с. Приморське Кілійського району нею відкрите гостьове подвір’я «Куба-далеко», що складається з міні-отелю, дому-музею старообрядницької культури, бринзарні і домашнього тваринного хазяйства в традиціях європейського зеленого туризму, які обслуговують сільські мешканці.

 

А минулого року побачило світ презентоване видання – книга «Бессарабія: кулінарна мандрівка». Авторка вважає його соціальним проектом, метою якого є привертання уваги до нерозкритого туристичного потенціалу Бессарабії та аутентичних кулінарних традицій регіону. Структура книги складається з двох частин, розрахованих на незнайомого з Бессарабією туриста. У першій містяться відомості про міста Білгород-Дністровський, Татарбунари, Болград, Ізмаїл й ін. у супроводі з високоякісним ілюстративним матеріалом: міст і селищ, ринків, природних заповідників на Дунаї та Карталі, залишків Троянових валів тощо. Друга частина містить рецепти бессарабської кухні: липованської, болгарської, молдавської, гагаузької. «Я їла домашню болгарську меліну і плакала від усвідомлення того, наскільки вона смачна», так емоційно Лариса описала свої враження від останнього візиту на виноробню «Колоніст» у с. Криничне, де віднедавна можна придбати її книгу.

 

На презентації в Ізмаїльській картинній галереї авторка подарувала екземпляр видання своїй alma mater – Ізмаїльському державному гуманітарному університету. Від викладачів ІДГУ вона отримала в подарунок альбом Олександра Кари «На новій землі, під новим небом…» та колективну монографію «Культурний простір бессарабських болгар» за ред. проф. Шевчук Т. С. Напередодні презентації в Ізмаїлі книгу Лариси Титикало отримали міністр культури Є. М. Ніщук та губернатор Одеської області М.В. Степанов на фестивалі «Дунайські гостини» в м. Вілково. Державні діячі запропонували авторці підтримку у перевиданні книги «Бессарабія: кулінарна мандрівка» англійською мовою для популяризації культурних традицій Бессарабії за кордоном.

 

Шевчук Т.С.,д. філол. н., проф., завкафедри загального
мовознавства, слов’янських мов та світової літератури