Доки пам’ять жива…

В словах є кров. Вони живуть, слова.

Її життя – невигадана повість.

Не вбити пам’ять. І вона жива,

І поруч з нею не вмирає совість…

(Л. Первомайський).

17 квітня 2024 року здобувачі вищої освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету на чолі з ректором вишу Ярославом Кічуком мали честь привітати із 95-річним ювілеєм Лідію Григорівну Гоцуленко – живу сторінку з книги про фашистський геноцид щодо євреїв.

 

На початку Другої світової війни у 12-річному віці Лідія Гоцуленко (дівоче прізвище Сегал) була ув’язнена Ізмаїльським гетто і змогла вижити після перебування у Богданівському концтаборі (Миколаївська область).

 

Лідія Сегал народилася у 1929 р. в м. Ізмаїл, у родині відомого у ті часи кравця – Германа Сегала, який переселився з румунської Констанци. У перші дні окупації дванадцятирічна дівчинка Лідія разом зі своєю родиною потрапила в Ізмаїльське гетто. Із сумом згадує і сьогодні посивіла Лідія Григорівна ті страшні часи: голод, життя у бараках, жорстокі знущання… Однак найболіснішими є спогади Лідії Григорівни про тяжкі випробування, які випали на її долю у концентраційному таборі для євреїв, який іменують другим Бабиним Яром. Після 1942 року, коли припинилося масове знищення євреїв, Лідію Григорівну було направлено на роботи в Карлівку Миколаївської області, де разом з іншими в’язнями довелось прокладати залізничний шлях. У 1946 році 16-річна Лідія Сегал повернулася в рідний Ізмаїл. З 700 євреїв, яких було вивезено з Ізмаїльського гетто, повернулись живими лише 16.

 

В Ізмаїлі Лідія Григорівна Гоцуленко прожила майже усе своє життя, освоїла кілька робітничих професій. Має двох доньок, онуків та правнуків.

Трагічні сторінки на зорі життя Лідії Григорівни сьогодні нагадують нам про страшні безчинства, скоєні фашистським режимом.

Молоде покоління ХХІ століття має знати історію, пам’ятати людей, які втратили дитинство, юність, молодість. Але попри все вони вижили, бо ніяка система не може подолати добро, любов, надію.

 

Низький уклін та глибока шана всім, хто вистояв проти нацизму, тим, хто сьогодні долає зло!

Директорка Центру громадянської освіти
Алла Соколова