Гостьова лекція з проблем естетичного виховання дітей дошкільного віку – сучасний формат співпраці університетів

21 березня 2024 року відбулася гостьова лекція кандидата педагогічних наук, доцента кафедри дошкільної та початкової освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету, автора Парціальної програми «Дитяча хореографія» Антоніни Семенівни Шевчук на тему «Організація естетичного виховання в сучасних закладах дошкільної освіти у руслі БКДО (Державного стандарту дошкільної освіти)» для здобувачів спеціальності 012 Дошкільна освіта Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника м. Івано-Франківська. Зустріч була організована на платформі ZOOM на запрошення доктора педагогічних наук, професора Неллі Василівни Лисенко і кандидата педагогічних наук, професора, завідувача кафедри теорії та методики дошкільної і спеціальної освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Людмили Олександрівни Мацук.

 

Приєдналися до зустрічі близько 70 осіб: майбутні фахівці дошкільної освіти з усіх курсів денної та заочної форм навчання спеціальності «Дошкільна освіта», викладачі університету. Фокус уваги спікерки було зосереджено на мистецько-творчому векторі естетичного виховання дітей дошкільного віку. Антоніна Семенівна розкрила основні питання теми, акцентуючи на цінностях щасливого проживання дитиною дошкільного дитинства, з урахуванням концептуальних аспектів дошкільної освіти: якість, доступність, рівність, національний характер, можливості утвердження в дітях української національної ідентичності за допомогою українського мистецтва.

 

Все це відбулося в руслі основної проблематики – виховання естетичних основ дитячої особистості в таких видах діяльності як образотворча, музична, театральна, хореографічна. Ландшафт спілкування – навколо особливостей сприймання й оцінювання дітьми краси в природі, людині, довкіллі, мистецтві, відтворення і перетворення краси дитиною під час самостійного та організованого процесу навчання, і головно – дитячої творчості. Інтерес студентів викликали забави, притчі, обмін думками, а також система педагогічних впливів на формування мистецько-творчої компетентності дитини-дошкільника за вимогами Державного стандарту дошкільної освіти та педагогіки українського дошкілля.

 

Під час обговорення присутні наголосили на важливості творів українського мистецтва як засобу становлення національної та громадянської ідентичності дітей та молоді. Цікавими, теплими відкриттями для студентів стали фрагменти спільних спогадів Н.В. Лисенко і А.С. Шевчук щодо унікального внеску в розбудову мистецької освіти видатних вчених із сучасної історії української освіти. Завершилася зустріч щирими подяками та сподіваннями на мирне майбутнє. Присутні виразили сердечну подяку захисникам і захисницям ЗСУ за можливість проведення заходу.

 

Викладачі кафедри та здобувачі щиро подякували Антоніні Семенівні за змістовну, цікаву та актуальну інформацію, а також професору Неллі Василівні Лисенко за організацію гостьової лекції. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю як важливого чинника якісної підготовки сучасних фахівців дошкільної освіти.

 

Під час підготовки публікації використано матеріали з сайту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника: https://kttmdiso.pnu.edu.ua/2024/03/21/7676/

Дора Іванова, кандидат педагогічних наук, доцент,
завідувачка кафедри дошкільної та початкової освіти
Ізмаїльського державного гуманітарного університету