Секрети методичного супроводу професійного зростання педагогів

21 березня на базі педагогічного факультету Ізмаїльського державного гуманітарного університету відбувся методичний семінар «Атестація педагогічних працівників: дотримання прав освітян» для здобувачів вищої освіти спеціальності 013 Початкова освіта та вчителів початкової школи закладів середньої освіти. Зустріч, присвячена атестації педагогічних працівників, проходила у змішаному форматі. Спікеркою заходу виступила консультантка Комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» м. Ізмаїл, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри дошкільної та початкової освіти ІДГУ Світлана Дмитрівна Пенькова. Модераторкою зустрічі була кандидатка педагогічних наук, в.о. доцента кафедри дошкільної та початкової освіти Юлія Іванівна Сич.

 

У рамках методичного семінару було обговорено широкий спектр питань, пов’язаних з атестацією, зокрема, щодо підготовки, процедури проведення, критеріїв атестації та проаналізовано очікування педагогів. Важливим аспектом обговорення було питання збереження прав та інтересів педагогічних працівників. Увагу присутніх було акцентовано на тому, що принциповим моментом атестації є вивчення ефективності професійної діяльності вчителя та прийняття рішення про підвищення його кваліфікації. Система атестації педагогічних працівників орієнтується на зростання професійної майстерності педагогів та розвиток освіти в цілому, отже, чітко організований процес атестації дозволить вчителям пройти цей шлях безболісно і з великою користю для себе.

 

Спікерка презентувала слухачам корисний методичний посібник кандидатки педагогічних наук, методистки відділу професійного розвитку педагогічних працівників державної установи «Український інститут розвитку освіти» Ольги Стягунової «Атестація педагогічних працівників: інформаційний порадник» та стисло проаналізувала його зміст, який розкриває порядок проведення атестації педагогічних працівників відповідно до «Положення про атестацію педагогічних працівників» (2022). Інформація структурована за окремими напрямами організації атестаційного процесу, враховує основні категорії оцінювання педагогічних працівників. Актуалізує зміст видання наявність практичних кейсів, де читачі знайдуть відповіді на важливі питання щодо підготовки та проведення атестації.

 

На завершення, здобувачі вищої освіти та вчителі мали можливість поставити Світлані Дмитрівні запитання, які їх хвилюють, та отримати вичерпні відповіді на них. Методичний семінар став важливим кроком на шляху професійного зростання здобувачів та вчителів, у сприянні підвищенню кваліфікації педагогічних кадрів та покращенню якості освіти в країні. Подібні заходи активізують розвиток професійної спільноти та сприяють формуванню сучасного освітнього середовища.

 

Дякуємо всім, хто долучився до методичного семінару, за активну зацікавлену участь і плідну творчу співпрацю!

 

Корисні посилання

Стягунова О. Атестація педагогічних працівників: інформаційний порадник. Київ. УІРО. 2023. 57 с. URL: https: //uied.org.ua/wp-content/uploads/2023/12/atestacziya_pedagogichnyh_praczivnykiv_1.pdf

Сайт КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» м. Ізмаїл

http://izmail-osvita.gov.ua/10-pozashkilni-ustanovi/1769-tsentr-profesijnogo-rozvitku-pedagogichnikh-pratsivnikiv

Сторінка Центру на ФБ: https://www.facebook.com/cprpp.izm/

Юлія СИЧ, кандидатка педагогічних наук,
в.о. доцент кафедри дошкільної та початкової освіти