Творчі успіхи кафедри музичного та образотворчого мистецтв – три перших місця на міжнародних конкурсах!

У сучасному світі, де культурна різноманітність та творчість визнаються як ключові компоненти розвитку суспільства, участь у міжнародних конкурсах у галузі музичного мистецтва стає важливою частиною удосконалення таланту молодих дарувань. Кафедра музичного та образотворчого мистецтв ІДГУ займає активну позицію в цьому процесі, що підтверджується успішною участю Зразкового вокального ансамблю «Соловейко» у трьох міжнародних вокальних конкурсах, де вони завоювали перші місця.

 

Цей колектив є творчою лабораторією кафедри музичного та образотворчого мистецтв і складається не тільки зі студентів, які навчаються за спеціальністю Середня освіта. Музичне мистецтво, а й зі школярів загальноосвітніх шкіл міста. Така співтворчість сприяє популяризації вокального мистецтва, спеціальності та університету в цілому. Незмінним керівником ансамблю є викладач кафедри Л.І.Чеботар – творча особистість та професіонал з великої літери.

 

Участь у Міжнародному конкурсі вокально-хорового мистецтва «Vokal-Art» (Словацька республіка) визначається високим рівнем учасників та об’єднує талановитих виконавців з усього світу. Здобуття першого місця свідчить не лише про виняткові вокальні навички, а й про високу майстерність у створенні музичного образу, широкі можливості розкривати емоційний задум, закладений автором твору.

 

Другий успішний виступ Зразкового вокального ансамблю «Соловейко» відбувся на Міжнародному двотуровому фестивалі-конкурсі «Співограй» (м. Кропівницький). Метою конкурсу-фестивалю був розвиток та примноження кращих художньо-виконавських традицій вітчизняного та світового мистецтва, розвиток високих духовно-моральних якостей молоді, становлення активної життєвої позиції майбутнього покоління засобами різних видів мистецької творчості, спрямованість на підтримку ЗСУ. Статус конкурсу підтверджують журі: заслужені діячі культури та мистецтв, народні артисти, викладачі вищих закладів мистецької освіти з України, Польщі, Канади, Китаю, Ірландії.

 

Не менш важливим досягненням стала й участь у Міжнародному багатожанровому двотуровому фестивалі-конкурсі мистецтв «Миколайські зірки-2023» (міжнародний проєкт Україна – Чехія). Ансамбль виступив у категорії «Вокальне виконавство» (жанр – естрадний вокал). Представники журі високо оцінили відеоверсію пісень «Україна колядує!» (попурі на пісні з репертуару І. Федишин, обр. О. Токар) та «Ой, чий-то кінь стоїть» (укр. нар. пісня, обр. О. Токар), нагородивши ансамбль дипломом лауреата 1 ступеню.

 

Успіхи Зразкового вокального ансамблю «Соловейко» – це результат великої праці кожного його учасника, а також високого професіоналізму керівника Л.І. Чеботар.

 

Участь у конкурсах такого поважного рівня, безумовно, стає мотивацією для інших студентів та митців, щоб працювати над власним розвитком та розширювати межі творчості у міжнародному мистецькому середовищі.

Дінчева Христина, концертмейстер кафедри музичного
та образотворчого мистецтв