Вчимося спілкуватися вільно

В рамках Всеукраїнської  акції “16 днів проти насильства” кафедрою загальної та практичної психології ІДГУ проведено тренінг за темою «Спілкуйся вільно», який підготували викладачі кафедри С.П. Жоха та В.Ф. Радкіна.

 

Тема тренінгу дуже важлива для студентства, тому що правильно спілкуватися, не порушуючи чужі кордони та не дозволяючи іншим порушувати свої, – це вміння, якому треба вчитися. Саме для цього тренери підготували кілька вправ, які майбутні фахівці виконували із задоволенням, виявляючи оригінальність мислення та нестандартність їхнього виконання. Дуже цікавим було завдання «Скажи другу, що ти хочеш», де студенти вчилися правильно висловлювати свою думку, формулювати свої бажання або своє незадоволення.

 

Найбільш важким виявилося завдання «За що ви любите себе?». Ми інколи не тільки не можемо сказати, за що ми себе любимо, але навіть взагалі відповісти на запитання, чи ми взагалі себе любимо. І такому важливому вмінню студенти теж навчалися на тренінгу.

 

Час пройшов швидко. Усі частини тренінгу, починаючи зі знайомства та закінчуючи підбиттям підсумків, викликали живий інтерес в учасників. Інакше і бути не може – вміння спілкуватися, будувати свої та визнавати чужі кордони, розвивати свої сильні сторони, не ображаючи інших, поважати тих, хто поруч і бути готовими допомогти тому, хто цього потребує – все це так важливо, особливо в наш час та в нашій країні. Саме такі висновки зробили студенти, оцінюючи важливість теми тренінгу.

доцент кафедри загальної та практичної психології В.Ф. Радкіна