Інклюзивна освіта: горизонти розвитку та інновацій

05 грудня 2023 року в ІТ-центрі Ізмаїльського державного гуманітарного університету у змішаному форматі відбувся круглий стіл.

Протягом заходу, присвяченого інклюзивній освіті, учасники обговорили ряд ключових питань, пов’язаних з проєктом «Створення навчального центру інклюзивної освіти в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті».

 

З вітальним словом звернулася голова правління БФ «Агенція розвитку та інвестицій південного регіону», координатор проєкту Стойкова Валентина Пилипівна, яка розкрила важливі аспекти розвитку центру інклюзивної освіти, що охоплюють створення комфортного середовища для дітей з особливими потребами та навчання педагогів принципам інклюзивної педагогіки.

 

Під час заходу розглядалися різні питання, такі як: раннє втручання, використання музикотерапії для дітей з затримкою мовлення, технології для полегшення комунікації з дітьми з особливими освітніми потребами та інші.

 

Завідувачка кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти, доц. Звєкова Вікторія Корніївна наголосила на важливості впровадження раннього втручання у навчальний процес для дітей з особливими потребами. Бухнієва Олена Анатоліївна, доцент кафедри музичного та образотворчого мистецтв, висвітлила ефективні методи використання музикотерапії для поліпшення комунікаційних навичок дітей з особливими потребами. Далі виступила Ольга Руда, координаторка проєкту TippyTalk UA ГО «Говори!», яка представила інноваційний підхід у використанні технологій для полегшення комунікації з дітьми, що мають обмеження у мовленні, через застосування альтернативної та додаткової комунікації TippyTalk.

 

У завершальній частині учасниками заходу були обговорені перспективні напрямки проєктної діяльності ІДГУ у сфері інклюзивної освіти на 2024 рік.

Учасники заходу висловили щиру подяку всім доповідачам та координатору проєктів за їх вагомий внесок у розвиток інклюзивної освіти в регіоні.

Завідувачка кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти, доц. Звєкова Вікторія Корніївна