«Нескорена Україна»: літературно-музичний калейдоскоп

Сьогодні, коли ненависний російський окупант по-злодійськи зазіхає на нашу споконвіків мирну землю, «грамотою свободи» (Ліна Костенко) знову стає Слово-Меч, слово, наснажене правдоборчою силою Шевченкового засягу, «зброєю іскристою», котра, за Лесею Українкою, «стина вражі голови з плеч» кожному лиходію, чий брутальний чобіт зухвало й цинічно намагається переступити поріг нашої гостинної оселі, розвінчати наші національні святині, розтоптати свободу, засвоєну українцями з молоком матері. В цьому несхитному спротиві ворогу особливу місію, як і в усі попередні часи лихоліть, котрі впродовж століть випадали на долю України, переймає на себе Королева літератури – Поезія.

 

Для української нації – героїчної і воднораз ніжно-співучої – невичерпним джерелом живодайної сили навіть на помежів’ї життя й смерті від сивої давнини і подосі була й залишається пісня. Магія слова і музики й у драматичному сьогоденні є «безсмертним дотиком до душі» й воднораз тією «неопалимою купиною», що наснажує міццю та вірою в Перемогу, так потрібною нашим героїчним воїнам на полі бою, нашій зраненій, але НЕСКОРЕНІЙ УКРАЇНІ.

 

Саме цій темі було присвячено літературно-музичний калейдоскоп, що відбувся 30 жовтня в онлайн-режимі за ініціативи кафедри української мови і літератури в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті. Його модератором стала професорка Галина Райбедюк. Назва заходу має символічне й водночас буквальне значення, оскільки йшлося про презентацію третьої книги альманаху «Нескорена Україна», до якої, як і до попередніх, включено і слово відомих авторів, і тих, чий «перший вірш написаний в окопі». На запросини університетської громади в цьому дійстві взяли участь наші гості, виступи яких надали йому особливого колориту: Ольга Ходацька – поетка, членкиня Української асоціації письменників художньо-соціальної літератури і Національної спілки журналістів України, заступниця голови Київської «Проствіти», докторка філософії, Посол миру; Тетяна Яровицина – українська поетка, організаторка літературно-просвітницьких заходів, бібліотекарка, авторка власних та співавторка колективних збірок віршів, а також текстів пісень, перекладачка; Ігор Якубовський – український композитор, музикант і виконавець, який працює в жанрі авторської пісні та співаної поезії, у своїй творчості талановито поєднує фольклорні традиції з сучасністю, є лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії імені Г.Сковороди, завідувачем відділу методично-інноваційної роботи Центральної бібліотки Солом’янського району м. Київ; Ірина Романченко – мисткиня, арт-куратор, засновниця ГО «Гостомельський фонд “Мрія”», виконавчий директор ГО «Об’єднання “Моя Громада”», юрист, авторка муралу «Очі» в Гостомелі. Мистецький столичний десант гостинно привітали: завідувач кафедри української мови і літератури, доктор філології Андрій Колесников, доцентка кафедри, керівниця центру громадянської освіти університету Алла Соколова. Свої емоції та почуття передали рядками з усіх трьох книг альманаху студенти-філологи університету (Діана Война, Анна Зеленюк, Карина Кожухар, Марина Садківська, Надія Соснова, Карина Чолак).

 

Як завжди, зворушливо й проникливо впродовж усього заходу звучало талановите поетичне слово Ольги Ходацької – про незламність українців і ненависть до ворога, про силу любові, що зміцнює дух і помножує сили, окрилює та зігріває душі наших воїнів. Бо ж саме темі «Любов і війна» присвячено презентовану третю книгу альманаху. На особливий емоційний лад усіх учасників налаштував відеоролик, що представив прочитаний українською акторкою з Торонто Оксаною Смільською вірш «Вогонь кохання». Це проникливі рядки пані Ольги про ту любов, котра подібна до життєдайної води у відерці, якою щедро напоює коханого захисника її лірична героїня:

… Біжить в бій він відважно і грізно…
Молить Бога за нього вона…
Хоч зима все скувала залізно,
На душі у них тепла весна…
Несе дівчина воду в відерці –
Чисту-чисту, як Божа сльоза,
Як кохання, вирує що в серці,
Як вогонь, що обох зігріва…

 

Найтонші інтонації цитованих ліричних одкровень доповнили пісні, котрі до глибини сколихнули почуття присутніх. Їх виконав Ігор Якубовський – автор музики на слова Ольги Ходацької: «Я малюю тебе на вікні», «Зорі кохання», «Калина», «Нескорені українки». Лягло усім на душу й щемне слово поетки Тетяни Яровициної – своєю граничною відвертістю й мелодикою відкритого серця. Особливим був виступ художниці Ірини Романченко, авторки муралу «Очі» – унікального витвору мистецтва, використаного для обкладинки третьої книги альманаху. Цей мурал, зображений на стіні висотного будинку в Гостомелі, як зазначила мисткиня, є символом нездоланності квітучого до війни українського містечка, що незборимою стіною заслонило від ворожої орди українську столицю. Заключним емоційним акордом літературно-музичної композиції стала виконана Ігорем Якубовським пісня на слова Ольги Ходацької «Незламні українки» та вірш Неоніли Яніцької «Україна моя нескорена»:

Україна моя нескорена,
Найсвятіша на всі віки –
Розвесніє, бо є ще Горенка,
Де бабуся пече паски
Просто неба. Під Божим променем
Тісто міситься на сльозі…
Анічого – лиш піч із комином.
Вітер крутиться на нозі.
Тут розстріляна кожна вулиця,
Тут немає куди зайти…
…Тільки ж свято до серця тулиться,
Крізь війну пройшло, щоби збулися
Україна, і я, і ти,

Ізмаїльці щиро вдячні київському мистецькому десанту за емоційно-естетичний, цікавий і незабутній літературно-музичний візит, котрий ще більше переконав, що Поезія і Музика, як дорогоцінний діамант, як невичерпна оаза живильної сили наснажує усіх нас несхитною вірою у НЕСКОРЕНУ УКРАЇНУ, в нашу світлу ПЕРЕМОГУ!

професор Галина Райбедюк

Джерело: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0mFaTKCXpoB6rQsqU52LxcticP4axxgDRJY7YsNwDZgywuPFPLhB6ZgYqhC5ciKGnl&id=100009725085718