Зустріч із керівництвом Українського інституту національної пам’яті

3 листопада делегація нашого університету в особі ректора ІДГУ Ярослава Кічука та доцента кафедри історії та методики її навчання Віктора Дроздова спільно з керівником благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексієм Францкевичем зустрілася із заступником голови Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Володимиром Тиліщаком.

 

Під час зустрічі було обговорено питання щодо пріоритетних форм подальшої співпраці між університетом та УІНП, розвитку національно-патріотичного виховання молоді та залучення науковців до процесів деколонізації на півдні Одеської області. Ярослав Валерійович наголосив, що ІДГУ проводить активну роботу щодо вивчення й популяризації національної та регіональної історико-культурної спадщини, а також розвитку української ідентичності в молодого покоління, зокрема утворено Придунайську історико-меморіальну комісію, організовано конкурс місцевих проєктів, системно проводяться відкриті лекції та тренінги з історичної та національно-патріотичної тематики, розроблено освітню програму підготовки магістрів «Середня освіта (історія). Громадянська освіта та національно-патріотичне виховання молоді».

 

Учасники зустрічі наголосили на загрозах розвиткові національній ідентичності на півдні Одещини, що несуть радянські міфи й стереотипи, наративи про які й далі поширюються серед населення. Одним із таких є радянське тлумачення подій, пов’язаних із так званим «Татарбунарським повстанням», 100-річчя якого планують у 2024 р. відзначати місцеві «еліти». Неупереджене вивчення цієї події на основі архівних матеріалів, широке фахове та громадське обговорення із залученням істориків з інших країн (зокрема, Республіки Молдова та Румунії) створять умови для подолання радянських міфологем, які й досі підживлюють антиукраїнські настрої серед населення. Тому у цьому контексті є стратегічно важливою роль Ізмаїльського державного гуманітарного університету, на базі якого реалізується системна проукраїнська гуманітарна політика у сфері організації національно-патріотичного виховання, збереження культурно-історичного ландшафту та розвитку української національної ідентичності, повернення історичної пам’яті та деколонізації символічного простору.

 

Наприкінці зустрічі Володимир Тиліщак подарував бібліотеці ІДГУ історичну літературу, видану за сприяння УІНП, яка розповідає про етапи боротьби українців за національне визволення й самостійність та підтримав проєкти, які заплановано реалізувати спільно з УІНП в Одеській області.

Віктор Дроздов
голова Придунайської історико-меморіальної комісії ІДГУ