Сприяння професійному зростанню сучасного педагога: дієві інструменти та практики чеської системи вищої освіти

Академічна спільнота ІДГУ 24 жовтня була запрошена на лекцію-дискусію «Сприяння професійному зростанню сучасного педагога: дієві інструменти та практики чеської системи вищої освіти» завідувачки кафедри дошкільної та початкової освіти доцента Дори Іванової за матеріалами фахового навчання з 17 до 23 вересня 2023 року на Педагогічному факультеті Університету імені Т.Ґ. Масарика (м. Брно, Чеська Республіка). Зустріч, на яку завітали викладачі, аспіранти, магістранти та здобувачі педагогічних спеціальностей різних факультетів університету, пройшла у змішаному форматі: дистанційно на платформі Google Meet та наживо у Центрі інноваційних технологій. Загалом у заході взяли участь понад 60 осіб.

 

Ключові питання лекції-дискусії висвітлювали зміст програми фахового навчання на тему «Тренди в педагогічній освіті. Практика в школах, наукова робота та стратегія публікування», яке було організовано у рамках проєкту «Посилення можливостей вищих закладів освіти педагогічного спрямування в Україні» за фінансової підтримки Чеської агенції розвитку. Під час зустрічі презентовано результати вивчення чеського досвіду організації підготовки педагогів на Педагогічному факультеті Університету імені Т.Ґ. Масарика та обговорено перспективи міжнародного співробітництва задля підвищення ефективності професійно-педагогічної підготовки фахівців з метою подальшої підтримки та розвитку освіти в умовах післявоєнної відбудови України.

 

До обговорення трендів в чеській педагогічній освіті (інклюзія, критичне мислення, демократичне суспільство, кар’єрне консультування та стратегія публікацій в імпактових журналах та ін.) активно долучились завідувачі кафедр, керівники факультетів, молоді науковці. Значний інтерес у присутніх викликали особливості функціонування спільної бази як важливої складової освіти майбутніх педагогів, сучасні тенденції у підготовці педагогічних кадрів, флексії за інформаційними матеріалами фахової екскурсії до великої міської школи (на площі Горацького) та відвідування Кар’єрного центру Університету Масарика.

 

Під час обговорення лекції-дискусії результати фахового навчання доцента Іванової Д.Г. було схвалено і визнано позитивними та перспективними.

Наступна фаза проєкту зараз реалізовується у дистанційній формі, команда університету працює також над розробкою наукової статті з проблематики підготовки вчителя для ХХІ століття в умовах кризи в Україні.

 

Викладачі Ізмаїльського державного гуманітарного університету щиро вдячні організаторам і модераторам проєкту Ленці Ґуловій та Зденці Ваґнеровій за освітню підтримку та надані можливості.

Дора Іванова,
завідувачка кафедри дошкільної та початкової освіти