Відкрита лекція для здобувачів третього (освітньо-наукового) ступеня від професорки Кічук Н.В.

24 жовтня 2023 року відбулася відкрита  лекція доктора педагогічних наук, професора Кічук Н. В. з дисципліни «Критичне мислення викладача: навчання через дослідження» у форматі онлайн-конференції за темою «Критичне мислення, науково-педагогічний статус явища».

 

На зустрічі були присутні аспіранти 2-го курсу навчання, в тому числі аспіранти-іноземці спеціальності «011 Освітні, педагогічні науки» освітньої програми «Освітні, педагогічні науки». Лекційне заняття проводилося в умовах дистанційного навчання з використанням сервісу Zoom. На лекції було розглянуто одну з найважливіших і актуальних тем в освіті сучасного світу – критичне мислення, яке дозволяє аналізувати інформацію, робити висновки та приймати обґрунтовані рішення, є ключовим у навчанні та сучасному суспільстві загалом.  Так, протягом лекційного заняття було обговорено актуальні питання щодо ролі мислення в структурі пізнавальної діяльності особистості; розкрито генезу поняття критичного мислення та розглянуто алгоритм дій особистості за логікою критичного мислення.

 

Лекторка наголосила на важливості урахування усіх взаємопов’язаних чинників розвитку критичного мислення, які покликані діяти гармонійно за умови оптимального їх використання. Кічук Н. В. виділила основні принципи критичного мислення: принцип самостійності, цілеспрямованість, усвідомленість, обґрунтованість.

 

Лекція була структурованою та логічною, здійснювалась послідовна подача матеріалу, що робило її легкою для засвоєння слухачами. Виклад був переконливим, враховував проблемний підхід, використовуючи актуальні приклади з теорії та практики формування й розвитку критичного мислення. Під час заняття надавалися аргументовані висновки, які узагальнювали засвоєний матеріал. Використання різноманітних методів та прийомів педагогічного впливу було органічним і сприяло встановленню педагогічного контакту з аудиторією. Це викликало емоційний відгук у слухачів, особливо в аспірантів-іноземців, та стимулювало їхню пізнавальну активність, творчий пошук.

Зав. кафедрою загальної педагогіки і спеціальної освіти доц. Звєкова В.К.