Тренінг з протидії домашньому насильству

17 та 18 жовтня 2023 року в м. Ізмаїл відбувся тренінг «Посилення ефективності взаємодії суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі», ініційований проєктом «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні – UNFPA Ukraine та Асоціації з питань запобігання та протидії гендерному насильству (GBV Асоціація експертів).

 

Тренерками заходу виступили: Людмила Акімова – старша координаторка проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» та Ольга Костюк – муніципальна консультантка цього проєкту.

 

Учасниками тренінгу стали представники Ізмаїльського міського центру соціальних служб, Управління праці та соціального захисту населення Ізмаїльської міської ради Ізмаїльського району Одеської області, Служби у справах дітей Ізмаїльської міської ради Ізмаїльського району Одеської області, Ізмаїльського районного відділу поліції, Ізмаїльського міськрайонного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області, Ізмаїльської окружної прокуратури, представники медичних та освітніх закладів. Ізмаїльський державний гуманітарний університет представила директорка Центру громадянської освіти Алла Соколова.

 

Навчання відбувалося у формі інтерактивних вправ, інформаційних повідомлень, роботи в малих групах, мозкових штурмів, перегляду та аналізу відео, роботи з кейсами тощо. Учасники тренінгу розглянули поняття, форми, причини й наслідки домашнього насильства, права постраждалих осіб та систему послуг, які їм надаються, виклики для груп ризику, пов’язані з війною, координацію взаємодії суб’єктів на різних рівнях, нормативне правове регулювання міжвідомчої взаємодії тощо.

 

Важливим моментом у роботі учасників тренінгу стало вивчення юридичних документів, зокрема Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульської конвенції), Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», а також вивчення Дорожньої карти створення місцевої системи запобігання та протидії домашньому насильству.

Дводенну роботу на тренінгу було завершено здобуттям сертифікатів, які урочисто вручили усім учасникам.

 

Щиро завдячуємо тренеркам заходу Акімовій Людмилі та Костюк Ользі, які допомогли зрозуміти основні форми, причини та наслідки домашнього насильства, а також розвіяли міфи та стереотипи, які можуть існувати у нашому суспільстві.

 

Ректорат Ізмаїльського державного гуманітарного університету планує на своїй базі відкрити притулок для постраждалих від домашнього насильства, організувати безоплатне соціально-психологічне та юридичне консультування, відкрити телефон довіри для постраждалих від домашнього насильства.

 

Центр громадянської освіти ІДГУ й надалі продовжуватиме активну просвітницьку роботу з даного напрямку серед студентської молоді з метою надання інструментів для допомоги постраждалим від домашнього насильства, виховання громадян, небайдужих до життя інших людей.

Директорка Центру громадянської освіти
Алла Соколова