Зустріч уповноважених із захисту української мови

19 жовтня відбулася робоча онлайн-зустріч Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Дмитровича Кременя з уповноваженими із захисту державної мови – представниками університетів, модератором якої виступила представниця Уповноваженого Ярослава Вікторівна Вітко-Присяжнюк. Учасницею зустрічі від Ізмаїльського державного гуманітарного університету стала уповноважена із захисту української мови від ІДГУ, координатор Центру української мови і культури ІДГУ, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і літератури Марина Сергіївна Делюсто.

 

У вступному слові Тарас Дмитрович окреслив актуальні напрямки діяльності університетських громад з метою забезпечення безперешкодного функціонування, популяризації українського слова, життєво важливого сьогодні в умовах російсько-української війни. Акцентував увагу присутніх на тому, що українська мова, утверджуючись зусиллями мільйонів вільних українців, є реальною зброєю проти ворога. Це, зокрема, й вплинуло на те, що українці почали сумлінніше ставитися до захисту своїх мовних прав. Омбудсмен закликав представників академічної спільноти невпинно стежити за дотриманням в закладах вищої освіти Закону України «Про функціонування української мови як державної», зокрема забезпеченням права здобувачів освіти на навчання державною мовою.

 

Під час зустрічі представники 28 університетів, студенти та викладачі, у дружній невимушеній атмосфері обмінялися досвідом роботи щодо удержавлення української мови, посилення її позицій на освітянській ниві, обговорили труднощі, які виникають у процесі такої діяльності.

 

Результати багаторічної плідної праці в цьому напрямку ІДГУ, Центру української мови і культури, кафедри української мови і літератури вишу, висвітлила у своїй доповіді доц. Делюсто М. С., презентувавши під час виступу матеріали, розміщені на сторінці Центру української мови і культури ІДГУ, доповівши про свій багаторічний досвід викладача безкоштовних курсів української мови для мешканців краю – носіїв різних національних мов (румунської, болгарської, гагаузької тощо), повідомивши учасниками зустрічі про відповідальне ставлення членів нашого колективу, представників професорсько-викладацького складу до власної мовної поведінки, до державної мови, про їх розуміння важливої суспільної державотворчої та етноконсолідаційної ролі української мови, особливо під час війни.

 

Зустріч засвідчила, що сучасна академічна спільнота згуртована щодо мовного питання, надзвичайно активно працює на захист українського слова, використовуючи безкоштовні курси, розмовні клуби, літературні вечори, челенджі, стендапи, флешмоби різноманітні конкурси, співпрацюючи і консультуючись із провідними діячами науки, культури та мистецтва.

 

Щиро дякуємо шановним Тарасу Дмировичу Кременю, Ярославі Вікторівні Вітко-Присяжнюк за організацію такої значущої зустрічі, що сприятиме ефективнішій роботі, спрямованій на захист українського слова, координації таких дій з іншими університетами України.

Доц. Делюсто М.С.