Незабутній творчий проєкт з Володимиром Гонським – звитяжцем незборимої нації

B Ізмаїльському державному гуманітарному університеті сталася знаменна подія – символічна творча зустріч-концерт «Людина і нація. Час воїнів. Будьмо українцями!» Володимира Гонського, яка зібрала майже усе прогресивне студентство міста.

 

Володимир Гонський – український громадсько-політичний діяч, науковець, публіцист, бард, ведучий найбільших патріотичних акцій, зокрема «Революції на граніті», Мовного майдану, Євромайдану, заслужений діяч мистецтв України, волонтер, викладач Національного університету біоресурсів і природокористування України. Прикметно, що Володимир Гонський є автором понад ста наукових та публіцистичних праць на теми патріотичного виховання, мовознавства, соціофілософії, політичних процесів, історії геноциду українського народу, його визвольної боротьби.

 

Творчу зустріч із Володимиром Гонським урочисто відкрив ректор університету, професор Ярослав Кічук, який представив знаного не лише в Україні, а й за її межами істинного патріота нашої держави, людину, якій болить і наше сьогодення, і майбутнє.

 

У своєму виступі Володимир Гонський зазначив, що «патріотизм – багатовимірна, багатокомпонентна, але цілісна система якостей особистості, яка об’єднує емоційно-почуттєву, інтелектуальну, діяльнісно-поведінкову сфери її існування». Вислів головного отамана військ Української Народної Республіки (УНР) Симона Петлюри про те, що «патріотизм творить великих людей і великі нації» Володимир Гонський увиразнив проникливим виконанням славетної пісні січових стрільців «Ой, у лузі червона калина», яку жваво підхопили присутні.

 

Окрему увагу на зустрічі було присвячено питанням про кривавий «русскій мір» як ідеологію нацизму й політику фашизму, вислови окремих людей про «всьо равно». Молоде покоління українців було одностайним із Володимиром Гонським, що «ми не можемо ігнорувати та зраджувати мільйони найкращих, які віддали своє життя для того, щоб наш народ був самим собою».

 

Іншою, не менш важливою, темою стала бесіда про мову, як чинник формування людини й нації, еволюційний психокод. «Мова і патріотизм – це ті Божі та вселенські протосили, які програмують унікальність людини, нації та вмонтовують їх у вселюдський прогрес», – відзначив Володимир Гонський. З великою шанобою він звернувся до представників національних спільнот, які населяють українське Придунав’я (албанців, болгар, гагаузів, молдаван та ін.), підкресливши багатовічне толерантне ставлення українців до інших етносів, їх мов, національних звичаїв і традицій. Підтвердженням єдності усіх громадян, які населяють Україну і творять її історію, стало емоційно піднесене виконання відомої української пісні «Червона рута», яку разом з Володимиром Васильовичем під гітарний супровід заспівали студенти.

 

Пам’ять героїв минулого та сьогодення, які віддали своє життя у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України присутні вшанували хвилиною мовчання та піснею «Забудь мене» (слова Василя Пачовського), яка пропагує національну ідею, пробуджує гідність та свідомість.

 

Цікавим моментом під час бесіди стала презентація книги Володимира Гонського «Людина і нація. Час воїнів», яку автор презентував і подарував усім охочим.

 

Під час концерту в рамках громадської ініціативи «Ізмаїл для ЗСУ» були зібрані фінанси щодо закупівлі засобів оптичної розвідки для наших захисників та захисниць.

 

Захоплюючу творчу зустріч-концерт було завершено урочистим виконанням Державного Гімну України та врученням нагороди Володимиру Гонському – присудженого звання почесного професора Ізмаїльського державного гуманітарного університету. Протягом 5 років Володимир Гонський активно сприяє національно-патріотичному вихованню дітей та молоді не тільки Ізмаїльського району, а й півдня Одеської області.

 

На проведеному засіданні круглого столу з Володимиром Гонським та директором навчально-наукового центру виховної роботи й соціального розвитку НУБІП Сергієм Михнюком представники національних спільнот, закладів освіти півдня Одеської області обговорили перспективи розвитку регіональної гуманітарної політики, професійної підготовки сучасних конкурентоздатних фахівців, впровадження проєктів національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

 

Ця зустріч стала незабутньою і вкрай важливою, особливо зараз, адже вона згуртовує сучасну українську молодь навколо ідей патріотизму!

Директорка Центру громадянської освіти
Алла Соколова