Студентська Революція на граніті: погляд через 33 роки

2 жовтня 1990 року почалася перша в новітній історії України широкомасштабна акція спротиву, яка дістала назву «Революція на граніті». Цьогоріч цій історичній події виповнилося 33 роки.

 

З метою вшанування патріотизму і мужності української молоді, яка у жовтні 1990 року стала на захист прав і свобод та національних інтересів українського народу, в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було проведено національно-патріотичний захід, присвячений 33-ій річниці Революції на граніті.

 

Учасниками круглого столу стали здобувачі освіти першого курсу педагогічного факультету.

 

Захід було розпочато з вітального слова директорки Центру громадянської освіти, доц. Алли Соколової, яка звернула увагу присутніх на історичне значення «Революції на граніті» у справі здобуття Україною незалежності, першість цього політичного протесту проти чинної комуністичної влади в УРСР. Фактично студентська протестна акція переросла в перший український майдан.

 

У тематичній дискусії виступили студентки І курсу факультету української та іноземної філології, 13Ф гр. Надія Соснова та Анна Зеленюк. У своїх доповідях вони окреслили хронологію подій Революції, яка тривала з 2 по 17 жовтня 1990 року, закцентували на ідеї проведення акцій протесту та основних вимогах студентської молоді.

 

Ректор ІДГУ Ярослав Кічук запропонував студентам провести тренінги з питань організації незалежних громадських акцій задля захисту своїх прав.

 

Захід було завершено переглядом хронікально-документального історичного фільму від Українського інституту національної пам’яті, який надав можливість сучасному студентству усвідомити значущість цього переломного моменту в утвердженні самостійності та незалежності майбутньої Української Держави.

 

Незламність духу студентів-дев’яностників стала прикладом для сучасної молоді, яка не стоїть осторонь від суспільно-політичного життя нашої країни.

 

В рамках вшанування 33-ої річниці «Революції на граніті» 15 студентів нашого університету візьмуть участь у творчій зустрічі в Києві з одним з легендарних лідерів «Революції на Граніті», а також автором відомої книги «Українська мрія. 25 сходинок до суспільного щастя» – Олександром Доній. Символічно, що на базі нашого університету заплановано проведення форуму «Українська мрія. 25 сходинок до суспільного щастя».

Студентки І курсу факультету української
та іноземної філології
, 13Ф гр.
Надія Соснова, Анна Зеленюк