Традиції мужності та героїзму в контексті сучасності

У 2023 році Україна вперше відзначала День захисників і захисниць першого жовтня. Це свято запроваджено в Україні на державному рівні від 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.

 

День захисників і захисниць – передусім свято тих, завдяки кому ми втримали незалежність, маємо змогу жити своїм щоденним життям – працювати, творити, виховувати дітей.

 

Від цього року День захисників і захисниць перенесено з 14 на 1 жовтня у зв’язку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. Адже це свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці, що є невипадковим. Пресвяту Богородицю дуже шанували козаки, а Покрова для них була одним із найвеличніших свят, за що й отримала другу назву – Козацька Покрова. Слід зазначити, що сучасні захисники й захисниці України бережуть і розвивають козацькі традиції.

 

1 жовтня українці відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Ідея заступництва Божої Матері – захисниці від ворогів – має глибоке коріння із часів Русі й запровадження християнства у 988 році. Князь Ярослав Мудрий збудував у Києві церкву на Золотих Воротах як вияв вдячності Богові та Пресвятій Богородиці. 1039 року він віддав народ Русі під опіку Божої Матері.

 

Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від руських князів до козацтва. Саме на це свято козаки проводили ради, на яких вибирали нового гетьмана або членів старшини.

 

У добу Української революції 1917-1921 років відроджувалися традиції військово-козацької спільноти. Вони стали основою для розбудови збройних сил УНР, Української Держави та ЗУНР. Передусім це простежується в найменуваннях військових формацій. Першим таким підрозділом став Український козацький полк імені Богдана Хмельницького, створений у травні 1917 року. Згодом виникли формування, названі на честь видатних козацьких командирів – Петра Дорошенка, Максима Залізняка, Костянтина Гордієнка, Івана Мазепи. Козацький «відбиток» є й у таких назвах: Січові стрільці, Запорізька група, Сердюцька дивізія, Запорізька Січ, гайдамацькі полки та вільне козацтво. Козацькі військові традиції в добу Української революції прослідковуються також у військовій символіці (стяги, відзнаки), назвах військової техніки (панцерні потяги «Хортиця», «Запорожець», «Полуботок» та інші), назвах кораблів (крейсер «Гетьман Іван Мазепа», канонерський човен «Запорожець»).

 

У Другій світовій війні українці боролись із нацизмом в лавах Червоної, Української повстанської та в арміях Об’єднаних Націй. Уродженці різних куточків України й українці світу, котрі були в регулярних арміях або ставали партизанами, служили у допоміжних формуваннях чи на передовій, пройшли усю війну чи загинули в боротьбі, пліч-о-пліч з іншими народами боролися проти нацизму. Вояки Української повстанської армії брали до рук зброю, аби захистити українців від обох тоталітарних режимів – нацистського та комуністичного. Боролися за відновлення української державності, наслідували козацькі військові традиції. Символічний день її створення – 14 жовтня 1942 року, що тоді припадало на Покрову Пресвятої Богородиці. Боротьба УПА була продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917-1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів у 1920-1930-х роках.

 

Сьогодні наше військо стало однією з найбоєздатніших армій Європи, маючи за плечима майже 10 років досвіду боїв у сучасній російсько-українській війні. За цей час проведені важливі реформи Збройних сил, армія професіоналізувалася як одна з найважливіших інституцій країни.

 

1 та 2 жовтня 2023 року здобувачі вищої освіти та викладачі Ізмаїльського державного гуманітарного університету взяли участь в організованих заходах до відзначення Дня захисників і захисниць. Так, 1 жовтня студентство нашого вишу на чолі із доц. Аллою Соколовою взяло участь у міському мітингу, присвяченому Дню захисників та захисниць України.

 

Вшанувавши пам’ять українських воїнів, які віддали життя у боротьбі за рідну Україну, подякувавши всім захисникам та захисницям, які продовжують відвойовувати наші міста та села у російських окупантів, присутні на мітингу символічно поклали квіти до пам’ятника борцю за українську незалежність Тарасу Шевченку.

 

2 жовтня для студентів І курсу всіх спеціальностей доц. Наталією Гончаровою були проведені засідання лекторію. Під час відкритої лекції-діалогу «Феномен українського козацтва» здобувачі вищої освіти мали змогу обговорити систему цінностей українського козацтва, визначити роль козацько-гетьманської держави в ідентифікації українського суспільства.

 

Традиційно на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету за підтримки Обласного центру національних культур було організовано святковий захід «Боролись! Боремось! Поборемо!» для військовослужбовців Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України. Привітати наших захисників та захисниць України завітали до університету керуючий справами виконавчого комітету Ізмаїльської міської ради Євген Дубей, заступник голови Ізмаїльської районної ради Марк Чолак, ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету Ярослав Кічук. Традиційно професор Ярослав Кічук від Ізмаїльської університетської громади передав кошти місцевим волонтерам на потреби наших захисників та захисниць України.

 

З нагоди свята вітаємо усіх, хто має високе звання захисників і захисниць України! Зичимо вам міцного здоров’я та незламного духу! Бажаємо сил, терпіння та дякуємо вам за можливість жити на своїй землі! Вдячні за те, що ви щодня робите неймовірне та боретесь за нашу перемогу! Цінуємо та шануємо вас!

Доценти Наталія Гончарова, Алла Соколова