Міжнародна фотовиставка «З Україною в серці»

15 вересня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті за підтримки благодійного фонду «Вільна Білорусь» було презентовано фотовиставку «З Україною в серці», присвячену білоруським героям, які віддали своє життя за Україну в боротьбі з російськими окупантами, починаючи з 2014 року.

 

На відкритті урочистого дійства виступив керівник фонду Олексій Францкевич, який відзначив, що «метою фотовиставки є увічнення пам’яті всіх білоруських героїв, які віддали своє життя за свободу України. З початку російсько-української війни білоруси пліч-о-пліч з українцями стоять на захисті усього цивілізаційного світу від російської імперії, віддають своє життя за європейський вибір і цінності демократії».

 

Серед героїв фотовиставки – двоє білорусів, які посмертно отримали звання Герой України. Це Михайло Жезневський та Ілля Хренов.

 

Олексій Францкевич також повідомив, що іменами трьох білорусів названо вулиці в українських містах, зокрема одна з вулиць Бучі носить ім’я білоруського добровольця Іллі Хренова (позивний «Литвин»), який загинув у березні минулого року, захищаючи це місто.

 

У своєму виступі ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету, проф. Ярослав Кічук подякував голові благодійного фонду «Вільна Білорусь» за активну правозахисну та просвітницьку діяльність і висловив сподівання на те, що Ізмаїльська університетська громада буде й надалі плідно співпрацювати у сфері освіти й правозахисту.

 

У відкритті фотовиставки також взяв участь державний секретар Міністерства у справах ветеранів України Віталій Загайний, який зауважив, що «українська нація у війні проти діючої імперії під назвою «російська федерація» має серйозний історичний шанс позбутися не просто впливу імперії, а й колоніального статусу. І в цій боротьбі українці не є одними, адже фотовиставка є доказом цього». Ключовим меседжем виступу Віталія Загайного став заклик про «об’єднання всіх тих, хто бажає бути вільними!».

 

Усіх присутніх на виставці схвилював перегляд відеоролика про героїв Білорусі, які загинули у війні проти росії, воюючи у лавах ЗСУ. Їх пам’ять було вшановано хвилиною мовчання та поминальним молебнем, який провів військовий капелан.

доц. Алла Соколова