Маємо знати і пам’ятати

У другу неділю вересня Україна разом з усім світом традиційно вшановує пам’ять жертв фашизму. Відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв фашизму започатковано в 1962 році саме у вересні, тому що на цей місяць припадають дві пов’язані з Другою світовою війною дати – день її початку та її повного завершення.

 

День пам’яті жертв фашизму – це згадування десятків мільйонів людей, котрі загинули в результаті масштабного нелюдського експерименту, спровокованого бажанням реалізувати тоталітарні ідеології.

 

Міжнародний день пам’яті в кожній країні, яка брала участь у Другій світовій війні, відзначається не тільки скасуванням розважальних заходів, урочистостей, що випадають на цю дату, але і відвідуванням меморіалів.

 

Напередодні пам’ятного дня в Ізмаїльському державному гуманітарного університеті для студентів І курсу всіх спеціальностей були проведені засідання лекторію. Здобувачі вищої освіти в першій його частині мали змогу згадати передумови і причини появи фашизму в Італії та нацизму в Німеччині.

 

Зацікавлення проблематикою заходу студенти виявили під час етапу обговорення. Фідбек сфокусував увагу присутніх на виявленні специфічних рис фашизму, нацизму та рашизму; висвітленні змістового контексту понять «расизм» і «шовінізм», «націоналізм» і «патріотизм». В умовах повномасштабної агресії рф проти України проблематика таких заходів набуває не лише суто історичного, але й актуального громадянського звучання.

Н. Гончарова, доцентка кафедри історії та
методики її навчання