Вистоїмо, переможемо!

І жах, і кров, і смерть, і відчай,
І клекіт хижої орди,
Маленький сірий чоловічок
Накоїв чорної біди.

Це звір огидної породи,
Лох-Несс холодної Неви.
Куди ж ви дивитесь, народи?!
Сьогодні ми, а завтра – ви.

(Ліна Костенко)

 

 29 серпня, День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, було розпочато вшануванням пам’яті загиблих героїв на міському кладовищі. На церемонії покладання квітів університетську громаду представили ректор, професор Ярослав Кічук, доцент кафедри української мови і літератури Алла Соколова, студентка ІІ курсу, 21І гр., факультету української та іноземної філології Марія Соколова.

 

З нагоди цього дня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було відкрито постійно діючу виставку знищеної військової техніки та озброєння збройних формувань російської федерації під гаслом «Вистоїмо, переможемо!». Модератором дійства виступив декан факультету української та іноземної філології, доцент Іван Татаринов.

 

Метою виставки стало інформування глядачів про успіхи сил безпеки й оборони України у відсічі російської збройної агресії та нейтралізацію російських наративів, виховання патріотизму як складової світогляду здобувачів вищої освіти, почуття відповідальності за майбутнє, свідомого визнання масштабів війни та її наслідків.

 

На виставці широко представлено сотні трофеїв, здобуті нашими захисниками в боях з окупантами: штабні карти, елементи уніформи, вогнепальної зброї, артилерійського спорядження, уламки ракет, дронів тощо.

 

Студентська молодь та представники науково-педагогічного колективу університету з цікавістю оглянули експонати виставки, які викликають почуття тривоги й думки щодо подій, пов’язаних з трагедією російсько-української війни. Ця виставка змусила кожного замислитись, якою ціною дістаються нам ці трофеї і яка кількість душ стоїть за кожним «експонатом».

Не дивлячись на великий спектр душевних хвилювань, перегляд експонатів вселяє впевненість, що добро завжди переможе зло!

 

Ректорат Ізмаїльського державного гуманітарного університету виступив з ініціативою проведення аукціону трофеїв російсько-української війни (донати на ЗСУ) та частину трофеїв подарував закладам освіти м. Білгород-Дністровський, м. Болград, м. Одеса, с. Сергіївка.

 

Дух патріотизму наших студентів викликає гордість за нашу країну, адже патріотизм – це щоденна праця кожного, яка в підсумку перетворюється у великий подвиг задля мирного життя й розбудови усієї держави.

 

У День пам’яті захисників України студентською спільнотою  Ізмаїльського державного гуманітарного університету ініційовано створення Музею Героїв та заснування іменних стипендій для прогресивних студентів Української Бессарабії.

Гордимося нашими захисниками та захисницями!

Віримо в ЗСУ!

Все буде Україна!

 Доцент Алла Соколова