Майстер-клас в рамках транскордонного форуму від науковців Рівненського державного гуманітарного університету

23 серпня 2023 року в рамках першого транскордонного форуму «Освітні трансформації: утвердження самоцінності дитинства у повоєнний час» нашими партнерами з Рівненського державного гуманітарного університету було проведено майстер-клас  «Кросдисциплінарний урок у старшій школі: ресурси цифрових трансформацій». У ході обговорення теми доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри інформатики та методики  її викладання  Ігор Станіславович Войтович та доктор педагогічних наук, професор кафедри Оксана Петрівна Войтович розкрили сутність поєднання понять  кросдисциплінарності та цифрової трансформації при організації освітнього процесу у старшій школі. Під час заходу розглянули аспекти, такі як:

  • кросдисциплінарність – використання підходів, які поєднують знання та методи з різних дисциплін для вирішення складних завдань. У шкільному контексті це може означати поєднання знань з різних предметів для розв’язання реальних проблем;
  • цифрова трансформація – використання цифрових технологій для поліпшення навчального процесу та набуття нових навичок, що містить в собі використання інтерактивних програм, онлайн-ресурсів, відеоматеріалів тощо;
  • інтердисциплінарність – специфічний аспект кросдисциплінарності, який орієнтований на співпрацю між дисциплінами для отримання глибшого розуміння конкретної теми чи проблеми.

 

Практично було розглянути методи та підходи до проведення інтегрованих уроків, особливості розробки інтегрованих проєктів для формування в учнів комплексних компетентностей з урахуванням збалансованого підходу та врахування потреб учнів.

 

Присутні на майстер-класі спробували у реальному  часі розв’язати завдання на побудову асоціативних рядів і кущів як приклад пошуку можливостей інтеграції понять з різних предметних областей.

Зустріч пройшла в конструктивній дружній обстановці.

В.А.Мізюк, декан факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності