ІДГУ сприяє перезавантаженню роботи Ізмаїльського воєнно-історичного музейного комплексу

24 серпня 2023 р. у виставковій залі Ізмаїльського воєнно-історичного музейного комплексу, у минулому воєнно-історичного музею імені Олександра Суворова, відкрилася виставка «Україна незламна». Подію було приурочено до 32 річниці Незалежності України та 15-річчя Ізмаїльської міської організації НСХУ.  На виставці представлені роботи Олександра Кара, Івана та Злати Шишман, Володимира Дудника, Івана Коцофляка, Михайла Пейкова, Галини Сапунжи, Валерії Левенцової.

 

В рамках святкових заходів музей отримав на постійне зберігання серію патріотичних картин членкині НСХУ Валерії Левенцової. Передані твори присвячені осмисленню трагедії сучасної російсько-української війни, сповнені болю за ганебні події,  які вчиняє на нашій землі країна агресор «24 лютого 2022», «Біль», «Буча»), і гордості за той достойний опір, який дає наша держава загарбникам («Звільнення острову Зміїний», «Вільний птах», «руський воєнний корабель, іди на …», «Україна незламна»). Придбання творів живопису з метою її передачі Ізмаїльському воєнно-історичному музейному комплексу задля перезавантаження його роботи і формування колекції з вивчення історії російсько-української війни, стало можливим за сприяння фонду Documenting Ukraine  від Інституту вивчення людини ( IWM, Відень).

 

Важливо позбуватися усталених стереотипів імперського та радянського періоду щодо Ізмаїла як міста російської воєнної слави. Сучасне і майбутнє Ізмаїла – це Україна і сьогодні ми бачимо гідні приклади патріотизму і воєнного спротиву наших прикордонників  на острові Зміїний та опору окупантам у країні та нашому регіоні. Співробітники музею будуть вдячні містянам за будь-які предмети (уламки дронів, кулі тощо), що засвідчують агресію проти Ізмаїльщини та будуть експонуватися в залах закладу.

 

Виставка «Україна незламна» безкоштовна і відкрита для відвідувачів впродовж місяця за адресою: пр. Незалежності, 26.

проф. кафедри англійської філології та світової літератури Тетяна Шевчук, куратор проєкту