День Державного Прапора України

Щороку, 23 серпня, Україна відзначає День Державного Прапора згідно з Указом Президента № 987/2004 від 23 серпня 2004 року зі змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 602/2009 від 7 серпня 2009 року. Цю дату було обрано на честь події 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий прапор. 24 серпня 1991 відбулося проголошення Акта про незалежність України, і над будинком Верховної Ради піднявся синьо-жовтий прапор.

 

Перші згадки про комбінацію синього і жовтого кольорів в офіційній символіці датовані 1256 роком. В них був виконаний герб Львова із зображенням жовтого лева на блакитному тлі, яке місту подарував князь Данило Галицький. Також золотий та синій кольори використовували на гербі Галицько-Волинського князівства. Поєднання цих кольорів було поширене і під час козацтва, особливо у період XVIII століття. Часто запорожці мали сині прапори, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих чи козаків.

 

Першу спробу створити жовто-блакитний прапор з двох горизонтальних смуг приблизно такої форми, як тепер, здійснила Головна Руська Рада (орган, який представляв національний рух українського населення Галичини), яка почала боротьбу за відродження української нації. У червні 1848 року на міській ратуші Львова вперше був піднятий жовто-блакитний прапор.

 

22 березня 1918 року Центральна Рада прийняла Закон про Державний прапор республіки, затвердивши жовто-блакитний прапор символом Української Народної Республіки. 13 листопада 1918 року синьо-жовтий прапор став і державним символом Західно-Української Народної Республіки. Він був затверджений на Підкарпатській Русі, а в 1939 – у Карпатській Україні.

 

Символами України в новітньому їх трактуванні є безхмарне небо як символ миру – синій колір, і стиглі пшеничні ниви як символ достатку – жовтий колір.

Сьогодні прапор України – це наш історичний дух, це наша гордість, слава і велич нації. З цим символом український народ утвердив свою державність, соборність і самостійність, з ним українці йшли на захист своїх прав та свобод під час Революції Гідності, під цим символом нині наші воїни захищають рідну землю від нашестя окупантів.

У мить, коли здіймається і майорить прапор України та звучить Державний Гімн – відчувається піднесення, яке сповнює наші серця гордістю за рідну країну.

 

Центру громадянської освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету волонтери Одещини передали на зберігання один з найбільших за розміром в нашій країні державний прапор України.

Ізмаїльська університетська громада щиро вітає всіх з Днем Державного Прапора України!

Сердечно бажаємо, щоби небо над головою було завжди ясним і блакитним, а урожай щедрим і багатим. Нехай державний стяг, як символ духу і свободи нашої країни, наповнює наші душі патріотизмом і прагненням до світлого й мирного майбутнього!