З Днем Української Державності!

«Як і у всякої індивідуальної істоти на землі найперша потреба – це зберегти своє життя,
забезпечити його розвиток, передати спадщину в наступні покоління, так і для кожної нації
власна держава є найкращим засобом збереження життя і розвитку»

Володимир Винниченко

 28 липня українці святкують День Української Державності, який було започатковано згідно з указом президента України Володимира Зеленського (від 24 серпня 2021 року). Саме у цей день в Україні відзначають ще одне велике свято – День хрещення Київської Русі-України.

 

У свята є своя символіка – це чотири тризуби, які означають боротьбу, незалежність, історію та ідентичність. Символ тризуба спростовує міф про те, що Україна – молода держава, адже наш герб походить від родового знаку Рюриковичів та був знаком князя Володимира Великого, за якого хрестилася Київська Русь.

 

Україна пройшла тернистий шлях у становленні своєї державності: Національно-визвольна війна під проводом Б. Хмельницького, Українська національна революція, відновлення незалежності України з 1991 року, героїчна боротьба за державний суверенітет з 2014 року проти збройної агресії російської федерації.

 

Сьогочасна війна – це перелом у багатовіковій історії боротьби за нашу державну й національну Незалежність. Ця війна стала зламом тих багатоманітних і складних історичних процесів, які глибоко закорінені у віддаленій і ближчій українській минувшині.

 

Держава Україна знаходиться на передовій боротьби за збереження національної свідомості та державності українців, європейської цивілізації. Запекле боріння за Україну та українськість точиться не лише на полі бою, а й в усіх сферах життя нашої країни.

 

В цей день ми, представники та представниці Ізмаїльської університетської громади, з особливою гордістю відчуваємо, що ми вільні, єдині та незалежні й усвідомлюємо нашу приналежність до української родини, де б ми не були.

 

Ми залишаємося собою… Говоримо українською всюди, де її розуміють. Прославляємо Україну там, де про неї мало знають! Цінуємо те, за що боролися наші предки, пам’ятаємо всіх, хто загинув у цій боротьбі. Будуємо майбутнє, в якому нам самим хотілося б жити!

 

Вітаємо кожного українця – з його святом, з Днем Української Державності! Відновлюємо справедливість та історичну пам’ять України-Русі!