Активізація громадського обговорення оптимізації системи освіти в Українській Бессарабії

28 червня Ізмаїльський державний гуманітарний університет відвідали делегати установчих зборів регіональної конференції ректорів Східної Європи – голова Ради ректорів Одеського регіону, ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко та ректор Одеського національного технологічного університету Лариса Іванченкова. З огляду на активізацію питань про відновлення архітектури вищої освіти у післявоєнний період у рамках цього візиту в конференц-залі нашого університету було проведено засідання круглого столу «Сучасні підходи до оптимізації системи освіти та збереження права на освіту молоді в полікультурній Одещині».

 

У діалозі взяли участь керівники структурних підрозділів та профкому університету, представники професорсько-викладацького складу та студентства. Наші гості-партнери докладно проінформували учасників про сучасні тенденції оптимізації системи освіти в Україні та наголосили на збереженні, сталому розвитку унікального, єдиного у Придунайському регіоні закладу вищої освіти – ІДГУ, його стратегічному україноцентричному впливі на національну безпеку. Ізмаїльський державний гуманітарний університет реалізує стратегічно важливу соціально-гуманітарну проукраїнську регіональну політику в Українській Бессарабії.

 

У ході обговорення присутні співробітники ІДГУ задавали багато актуальних питань. Особливо слід відзначити професійну зацікавленість декана ФУАІД Вікторії Мізюк, головного бухгалтера університету Ольги Максименко щодо динаміки формульного підходу до використання ресурсів закладів вищої освіти та питання доцента кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю В’ячеслава Тодорова щодо доцільності наукового обґрунтування зміни діючого формульного підходу до фінансування університетів, спираючись на сучасні негативні демографічні та соціально-економічні процеси в південно-східних регіонах України.

 

На завершення ректор університету професор Ярослав Кічук наголосив на необхідності налагодження ефективної співпраці між нашими закладами вищої освіти та перспективах впровадження спільних освітньо-професійних програм професійної підготовки конкурентоздатних фахівців на базі  Ізмаїльського державного гуманітарного університету, Одеського державного екологічного університету, Одеського національного технологічного університету та інших закладів освіти південно-західної частини Одещини.

 

Конструктивні ідеї голови Ради ректорів Одеського регіону, рекомендації учасників засідання круглого столу були враховані на засіданні вченої ради ІДГУ в процесі розгляду питання щодо перспектив оптимізації структурних підрозділів Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

 

Ізмаїльська університетська громада продовжує успішно репрезентувати проукраїнські державні інтереси на освітньо-науковій транскордонній платформі Північно-Західного Причорномор’я (Болгарія, Молдова, Румунія).

В.о. завідувача кафедри історії та
методики її навчання
, доц. Татаринов І.Є.