День Конституції в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті

«Сила Конституції повністю полягає в рішучості кожного громадянина захищати її. Конституційні права захищені тільки в тому випадку, якщо кожен громадянин вважає своїм обов’язком зробити свій внесок в цей захист»

 (Альберт Ейнштейн)

Щороку на 28 червня припадає День Конституції України. У 2023 році, у 27 річницю свята, кафедра права і соціальної роботи Ізмаїльського державного гуманітарного університету ініціювала онлайн-захід, щодо підвищення правової свідомості та культури науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти різних спеціальностей.

 

У 1996 році Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави та спираючись на багатовікову історію українського державотворення й на світовий досвід, ухвалила Основний Закон України — Конституцію, яка стала реальною та дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.

 

Із вступним словом та привітанням зі святом виступив ректор університету Кічук Я.В. Було зазначено, що в умовах повномасштабного вторгнення та активних бойових дій на території нашої країни зростає історична та суспільна значущість викладених у Конституції положень, кожен українець незалежно від віку, статі та соціального статусу став учасником боротьби нашого народу за власну незалежність, недоторканість та непорушність прав, зафіксованих в Основному Законі країни.

 

Основну частину заходу склав інформативний виступ д.юрид.н., проф. Ховпуна О.С. Він розглянув питання – «Конституція України як правова основа демократичного суспільства», в рамках якого було зазначено, що ми маємо одну з найкращих Конституцій у світі, але є певні складнощі щодо реалізації її положень. Також було наголошено на можливості покращення Основного закону держави за рахунок введення нових гарантій для окремих категорій населення та можливого спрощення судової системи в Україні.

 

З актуальною інформацією щодо «Правових викликів в умовах воєнного стану» виступила к.юрид.н., доц. Часова Т.О. Досить доступно було викладено положення правового врегулювання окремих сфер життєдіяльності за умов воєнного стану. Великого практичного значення для розуміння окремих питань надав досвід адвокатської діяльності Тетяни Олександрівни.

 

Завідувачка кафедри права і соціальної роботи Метіль А.С. наголосила на тому, що усі ми сьогодні надихаємося героїзмом і самовідданістю наших захисників, при цьому кожен з нас, на своєму місці робить власний внесок у нашу Перемогу та в розбудову нашої країни. Для аудиторії було проведено невелике опитування «Що ти знаєш про Конституцію?», протягом якого було встановлено, що деякі аспекти потребують подальшого висвітлення на заходах кафедри права і соціальної роботи.

 

Завершальним етапом заходу став діалог спікерів з аудиторією, який надихнув багатьох до ознайомлення та глибшого засвоєння положень Конституції України.

 

Бажаємо всім, щоб сьогоднішнє свято додавало всім наснаги на корисні справи та творчі здобутки задля процвітання нашої незалежної України. Здоров’я всім, оптимізму, віри та найшвидшого повернення до мирного життя. Слава Україні!

Анастасія МЕТІЛЬ, завідувачка
КПіСР