Бережімо нашу Конституцію!

Сьогодні, 28 червня, Україна відзначає 27-му річницю прийняття Конституції – головного нормативно-правового акта держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації та діяльності державних органів, права й обов’язки громадян.

 

Від імені Українського народу та, виражаючи його суверенну волю, 28 червня 1996 року було прийнято Конституцію України, в якій, зокрема, захист України, незалежності та територіальної цілісності України, повага до її державних символів визначено обов’язком кожного громадянина.

 

Конституційний процес в Україні засвідчує юридичне закріплення на найвищому рівні таких цінностей Українського народу, як демократія, верховенство права, рівність громадян, європейський цивілізаційний вибір.

 

Нині Україна – незалежна сучасна європейська держава. Положення щодо стратегічного курсу нашої країни на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі й Організації Північноатлантичного договору закріплено в Основному Законі.

 

Наша Конституція визначає, що Україна є правовою державою, яка базується на принципах поваги до особи й недоторканності її прав і свобод, дотримання закону. Вона забороняє дискримінацію. У Конституції закріплений суверенітет Української держави над всією її територією, яка є недоторканною. А захист цього суверенітету і територіальної цілісності є найважливішою функцією держави та справою всього Українського народу. Дієвість цієї норми Конституції українці демонструють на практиці вже майже десять років, боронячи Україну від російської агресії.

 

Сьогодні, в умовах повномасштабного російського вторгнення і численних злочинів окупантів, усі ми по новому оцінюємо значення цінностей, закладених у Конституції України, адже основний Закон є ядром консолідації Українського народу.

 

Незмінний упродовж століть цивілізаційний вибір Українського народу Збройні сили України відстоюють у боротьбі проти агресії країни-терориста. Московська влада робила і робить спроби присвоїти українську історію, загарбати наші надбання, знищити наших людей, дітей, майбутнє.

 

Громадяни України, які чинять спротив російському вторгненню, виконують свій конституційний обов’язок, героїчно протистоять агресору, який зневажає юридичні норми, міжнародне право.

 

День Конституції вкотре нагадує нам про наші громадянські права та свободи, не дає забути, що кожен з нас є частиною великої родини – України.

 

Бережімо нашу Конституцію, вивчаймо її та дотримуймося її норм, сприяючи процвітанню нашої Батьківщини, утвердженню Миру на нашій землі !

Доцент Алла Соколова