«ДО ЧИТАЧІВ В УКРАЇНІ І СВІТІ» (Валерій Залужний)

Саме такою символічною назвою передмови Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного до антології «Воєнний стан» можна означити головний сенс круглого столу, проведеного в межах Міжнародного проєкту «Science at Risk» («Наука під ризиком»), який фінансується федеральним міністерством закордонних справ Німеччини.

 

Насамперед хочемо подякувати ініціаторам проєкту – неурядовій організації Німеччини «Academic Network Eastern Europe» (штаб-квартира – м. Берлін) за моральну й фінансову підтримку українських науковців у складних для дослідницької діяльності умовах російсько-української війни. Слово вдячності висловлюємо також Одеській національній науковій бібліотеці за наданий майданчик і технічне забезпечення заходу. Натхненницею публічного обговорення антології «Воєнний стан», виданої українською та англійською мовами, виступила пані Галина Дольник – невтомна популяризаторка української культури в Чорноморській Пальмірі, засновниця першої в Одесі крамниці української книги, очільниця Благодійного фонду імені Івана та Юрія Лип. У вступному виступі пані Галина представила присутнім коротку інформацію про антологію як книгу українського спротиву, пронизану наскрізно болем, наповнену гордістю за Україну та її захисників, перейняту вірою в Перемогу. Окреме її слово було адресоване авторам текстів – відомим письменникам (Сергій Жадан, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Тамара Горіха Зерня) і початківцям, публіцистам і науковцям (Тамара Гундорова, Ярослав Грицак, Віталій Портников, Елеонора Соловей), воїнам ЗСУ (Артем Чех, Артем Чапай, Валерій Пузик) і волонтерам (Андрій Любка, Юлія Паєвська (Тайра), Катерина Калитко та ін.) – усім амбасадорам української культури у світі, речникам правди про жахливу російсько-українську війну. В антології «Воєнний стан» під одним книжковим «дахом» об’єдналось п’ятдесят різних доль, різних історій та різних духовних потрясінь і переживань, тяжких душевних травм і фізичних втрат, болючих роздумів і філософських рефлексій, спогадів і пророцтв на тлі лиха, що його спровокувала експансія імперської росії на українську землю. Особистим сприйняттям та індивідуальними рефлексіями щодо змістових і формальних аспектів антології, її проблематики, жанрової специфіки, образної системи тощо поділились із присутніми спікери круглого столу, що ними виступили науковці – вимушені переселенці та дослідники-літературознавці з прифронтових міст України. Про багатопланові рефлексії сучасного «воєнного тексту» промовисто свідчить різногранна тематика їхніх доповідей: «Рецепція подій воєнного стану в новітній літературі факту» (Валентина Біляцька – професорка Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», м. Дніпро); «“Воєнний стан” як метатекст» (Віра Просалова – професорка Донецького національного університету імені Василя Стуса, м. Вінниця); «Антиімперський дискурс антології “Воєнний стан”» (Галина Райбедюк – професорка Ізмаїльського державного гуманітарного університету, м. Ізмаїл); «Антитеза як семантична і структурна домінанта в текстах антології «“Воєнний стан”» (Валентина Школа – докторка філології, доцентка Бердянського державного педагогічного університету, м. Запоріжжя, м. Дрогобич).

 

Логічним продовженням круглого столу стали запитання до усіх доповідачок, коментарі, особисті враження від самої антології, роздуми про воєнний ста в Україні, а також висловлені пропозиції щодо популяризації, наукового осмислення й уведення до освітнього простору і винесеної для обговорення антології, й літератури про сучасну війну назагал. У цьому плані запам’яталась активність і самих спікерок, і учасників дійства, зокрема, Олега Рарицького – професора Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, воїна ЗСУ; Алли Соколової – доцентки Ізмаїльського державного гуманітарного університету; Марини Копаной – поетки, керівниці ізмаїльського літературного об’єднання імені Михайла Василюка. Відрадно, що аудиторію круглого столу представили науковці Ізмаїльського вишу: Надія Кічук – професорка, декан педагогічного факультету, Тетяна Шевчук – професорка, декан факультету української та іноземної філології, Руслана Мельникова – доцентка кафедри української мови і літератури…

 

Насамкінець хочеться ще раз подякувати модераторам круглого столу, кураторам такого важливого для наукової спільноти України проєкту, спікерам, усім учасникам дійства – за активність позиції на інформаційному фронті боротьби з російською імперською експансією, за слово і чин щодо підтримки наших героїчних воїнів, власне, за міцну й несхитну віру в Перемогу. Адже сьогодні в умовах протистояння російському агресору Україні, як ніколи, потрібна особиста дієва позиція усіх громадян, кожного на своєму місці. Цього вимагає саме життя, до цього спонукають усі герої антології «Воєнний стан», для кожного з яких навіть у ситуаціях, коли «на рефлексії не залишається часу і простору» невідворотно основним нервом життя постає риторичне питання: «Що ти робиш для нашої перемоги?» (Алім Алієв «Cenk»; із кримськотатарської – «Війна»). І допоки існує цей світ, як говорить відома військовослужбовиця, парамедикиня-волонтерка Тайра («Позивний “Фаш”»), «кожен наш вчинок, наша воля і навіть думка впливають на розвиток подій і змінюють майбутнє. Тобто кожен із нас може змінити історію». У текстах антології, підсумовує роботу круглого столу пані Галина Дольник, уміщені «меседжі-звертання до світової спільноти» із закликом осягнути весь трагізм російсько-української війни. Мабуть, усі учасники заходу погодяться з тим, що його загальна атмосфера була просякнута енергетикою наснаженого патріотичним духом слова Головнокомандувача Збройних сил України, генерала Валерія Залужного, яким він прописав зачинні сторінки «Воєнного стану»: «Минулого року вся наша країна перетворилася на такий стан – нездоланну фортецю, над якою майорить синьо-жовтий прапор. Упевнений, що завдяки мужності й професіоналізму українських воїнів, завдяки єднанню українського суспільства і за дружньої підтримки наших партнерів у світі ця фортеця поверне собі всі свої території. Слава Україні!».

 

Джерело: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid028yTQfnMQiQyJXNzCSnoNgeYMCe6Rry6sNVFinqBRiPsunui5FyY6KtSbSsUfNHEFl&id=100009725085718

Професор Галина Райбедюк,
доцент Алла Соколова