Зустріч із представницею Уповноваженого із захисту державної мови в ІДГУ

15 червня Ізмаїльський державний гуманітарний університет відвідала представниця Уповноваженого із захисту державної мови на півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк – філологиня, депутатка Одеської районної ради, волонтерка, ініціаторка проєкту з популяризації українського слова «Одеса україномовна» (https://mova-ombudsman.gov.ua/news/predstavnytsia-upovnovazhenoho-vidvidala-izmail, https://www.facebook.com/yaroslava.vitko/posts/pfbid02PwtkzTSqkTLsHHywyqEVzP49rpqYHX4s1G1Un99zKdjEVRxC9ZvBaMBbEfotsNpel).

 

Пані Ярослава зустрілася з ректором університету проф. Кічуком Я.В. і професорсько-викладацьким складом кафедри української мови і літератури ІДГУ та обговорила проблеми й перспективи подальшого удержавлення, популяризації, вивчення української мови на півдні Одещини. Тішить, що наш університет може звітувати й про багаторічну методичну працю в цьому напрямку та реальні її результати.

 

Вже 5 років поспіль при університеті працюють безкоштовні курси української мови (https://www.youtube.com/watch?v=UbjsoqgoUhs) за ініціативи ректора університету проф. Кічука Я.В., директора Інституту української мови НАН України, почесного професора ІДГУ Гриценка П.Ю., завідувача кафедри української мови і літератури д. філол. н. Колесникова А.О. працює Центр української мови і культури (http://idgu.edu.ua/ukrainian_language_center), координатором якого є доцент кафедри української мови і літератури Делюсто М.С. (вона на волонтерських засадах й проводить заняття на курсах).

 

Завідувач кафедри української мови і літератури ІДГУ розповів також про багаторічну плідну співпрацю з Інститутом української мови НАН України та особисто з його директором проф. Гриценком П.Ю., учнями якого є чимало викладачів кафедри, з іншими інститутами НАН України, про те, що члени кафедри та її завідувач регулярно популяризують українську мову на півдні Одещини, позиціонуючи наш регіон як українськомовний (протидіючи міфові про його російсько- чи румунськомовність), і робить це не лише в українських та регіональних медіа (http://dumka.odessa.ua/koli-movne-pitannya-perestane-buti-pre/; http://dumka.odessa.ua/bessarabiya-ne-rosiyskomovniy-regi/), а й закордонних (https://sinopsis.info.ro/2023/04/28/razboiul-si-lipsa-banilor-afecteaza-drepturile-lingvistice-ale-minoritatilor-din-ucraina/).

 

Справі удержавлення української мови в регіоні сприяє й робота членів кафедри української мови і літератури в загальноукраїнських і міжнародних наукових проєктах, зокрема соціолінгвістичного спрямування „Contested Language Diversity – Dealing with Minority Languages in post-Soviet Ukraine“ (http://idgu.edu.ua/40081), нагадаємо, саме соціолінгвістика вивчає питання мовної ситуації, мовної політики, мовного будівництва тощо. Працюємо ми й у галузі деколонізації, перейменування топонімів у складі робочої групи Національної комісії зі стандартів державної мови з підготовки пропозицій щодо формування переліку назв сіл, селищ, міст, які не відповідають стандартам державної мови, та надання рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність зі стандартами державної мови.

 

Завідувач кафедри подарував пані Ярославі одну зі своїх праць в галузі української діалектології – «Атлас українських говірок межиріччя Дністра і Дунаю», адже, як влучно висловився проф. Гриценко П.Ю., діалектологічні праці, карти – це «важливі політичні документи», що фіксують функціонування живої народної мови, так само й цей атлас засвідчує українськомовність нашого регіону, є контраргументом ворожим ідеологічним наративам.

 

Приємно, що багаторічна праця щодо удержавлення української мови ІДГУ, була оцінена представницею Уповноваженого із захисту державної мови пані Ярославою, яка схарактеризувала наш виш як «справжній форпост в захисті та поширенні українського слова» на півдні Одещини.

 

Щиро вдячні пані Ярославі Вітко-Присяжнюк за високу оцінку нашої праці, за конструктивний діалог, за вміння почути і зрозуміти наявні проблеми на шляху реалізації мовної політики України в багатонаціональному південнобессарабському регіоні, готовність їх розв’язувати спільними зусиллями.

Завідувач кафедри української мови і літератури ІДГУ
  д.філол.н. Колесников А.О.