Стратегування розвитку партнерства в умовах війни із закладами освіти Білгород-Дністровського району

Нещодавно делегація Ізмаїльського державного гуманітарного університету (ІДГУ) у складі ректора Ярослава Кічука, завідувача кафедри історії та методики її викладання доцента Івана Татарінова, директора Центру регіонального розвитку, доцента кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю В’ячеслава Тодорова, представниці приймальної комісії університету, викладачки кафедри права та соціальної роботи Вікторії Маніти, відвідала Білгород-Дністровську міську та Сергіївську селищну територіальні громади.

 

У м. Білгород-Дністровський відбулися традиційні зустрічі у місцевому педагогічному фаховому коледжі та економіко-правовому фаховому коледжі. В педагогічному коледжі, на зустрічі з його директором, почесним професором ІДГУ Володимиром Герасименком основна увага була приділена актуальним питанням сучасного співробітництва між двома партнерськими закладами системи професійної підготовки конкурентоздатних фахівців у сфері педагогічної освіти Української Бессарабії. Також були обговорені перспективні проєкти у контексті партнерської взаємодії в освітньо-науковому кластері «Українське Придунавʼя», а саме:

  • проведення спільних науково-освітніх та культурно-просвітницьких заходів;
  • матеріально-технічне обладнання сучасних лабораторій коледжу;
  • удосконалення якості освіти та акредитаційної діяльності через співтворчість фахівців передвищої та вищої педагогічної освіти;
  • організація безоплатного стажування та підвищення кваліфікації представників викладацького корпусу коледжу;
  • успішне втілення ідеї «освіти упродовж життя» випускниками педагогічного фахового коледжу в ІДГУ тощо.

 

Традиційно була проведена профорієнтаційна зустріч з випускниками Білгород-Дністровського педагогічного фахового коледжу.

В економіко-правовому фаховому коледжі були обговорені питання проведення спільних науково-практичних заходів, участі у міжнародних проєктах та конкурсах для майбутніх економістів і юристів, безоплатного стажування та підвищення кваліфікації викладачами коледжу на базі ІДГУ.

 

У центрі іншої територіальної громади Білгород-Дністровського району, найбільш перспективній курортній території України, селищі Сергіївка, відбулися дві офіційні зустрічі. Так, на зустрічі з селищним головою Анатолієм Чередниченко обговорювались питання науково-практичного супроводу сталого розвитку громади з боку науково-педагогічних працівників ІДГУ (зокрема з питань розробки та реалізації документів стратегічного планування, інноваційного розвитку ОЗЗСО «Сергіївський ліцей» задля збагачення людського капіталу громади) тощо.

 

Особливо резонансною видалася зустріч у Сергіївському ліцеї. Ключовою тематикою діалогу стали перспективи розвитку цього закладу середньої освіти та запланованих проєктів спільно з ІДГУ. Наша делегація була вражена сучасною інфраструктурою захисного укриття (бомбосховища) в ліцеї. Там в часи найтяжчих обстрілів селища перебувало понад 1000 осіб. Ректор ІДГУ Ярослав Кічук від імені університетської громади виразив співчуття мешканцям громади у зв’язку з непоправними втратами для кожного мешканця селища, втратою рідних, близьких, знайомих. Під проводом завідувача кафедри історії та методики її викладання доцента Івана Татарінова для учнів Сергіївського ліцею був проведений регіональний національно-патріотичний форум з історії російсько-українських війн.

 

На завершення нашим представникам була організована екскурсія селищем, де були оглянуті як туристичні принади, так і місця страшних подій – обстрілів території та будинків, і що найстрашніше – загибелі людей.

 

Для створення місцевих музеїв сучасної російсько-української війни представниками ІДГУ були передані трофейні артефакти та методичні рекомендації з національно-патріотичного виховання молоді керівникам Білгород-Дністровського педагогічного фахового коледжу, Білгород-Дністровського економіко-правового фахового коледжу, Сергіївського ліцею.

 

Для реалізації спільних проєктів, спрямованих га післявоєнну відбудову інфраструктури вищезазначених закладів освіти ректорат ІДГУ планує із партнерського благодійного фонду залучити близько 590 тисяч гривень у контексті партнерської взаємодії в освітньо-науковому кластері «Українське Придунавʼя».

директор Центру регіонального розвитку Українського Придунавʼя,
доцент В’ячеслав Тодоров