Шануємо Христо Ботева

2 червня 2023 року в університетській аудиторії зібрались керівництво, викладачі та студенти ІДГУ, представники ГО «Ізмаїльська болгарська громада ім. Св. Софії», керівництво болгарської недільної школи «Болгарська світлиця» та її вихованці. Приводом для зустрічі стала знаменна дата: 2 червня – річниця з дня загибелі видатного болгарського поета-революціонера Христо Ботева. Ректор ІДГУ проф. Кічук Я.В., директорка недільної школи Кравченко С.П., керівник «Святої Софії» Іванов М.М. у своїх виступах підкреслили, що бессарабські болгари мають міцні зв’язки зі своєю прабатьківщиною, а також є гідними громадянами України. У словах виступаючих лунало звернення до молоді бути гідними нащадками героїв минулих битв, а також цінувати можливість навчатися і жити спокійно завдяки героїзму  сучасників, які боронять країну від рашистської інвазії на фронтах  нинішньої війни.

 

Звертаючись до постаті Христо Ботева, учасники заходу ще раз згадали, що його поетичний талант гартувався в горнилі боротьби за свободу свого народу. Пройшло більше століття з того дня, як перестало битись серце полум’яного захисника болгар, борця проти  поневолювачів рідного роду,  одного з тих мужніх героїв, якими пишається сучасна Болгарія і на прикладі самопожертви якого виховане декілька поколінь болгарського народу.

 

Ботев входить до пантеону таких славетних представників визвольної боротьби,  як:  Караджата, Левський, Міткалото, Раковський, Хаджі Дімітр, Бенковський, Волов…. Як стверджують  їх сучасники, вони ніколи не відчували себе героями. Це були люди, які досягли найпростішого і найвеличнішого «Я хочу бути вільним». Їх було небагато, але вони були найцінніші як для свого часу, так і для наступних поколінь. Люди, які усвідомили, що мужність і самопожертва важливіші за звичайне тихе життя. Вони були горді, дивні, важкі за характером, ніжні та грубі, і вони знали, що загинуть. Знали, за що віддають своє життя.

 

Видатний болгарський письменник  доби  Визволення  Захарій Стоянов в книзі «Христо Ботьов. Спроба біографії» урочисто і шанобливо починає свій твір: «Наш герой, іменем якого ми назвали нашу книгу, Христо Ботьов, був людиною, народженою і призначеною нез’ясовними стихіями бути величною людиною, вести за собою натовп, керувати й творити епохи…

…Таких людей, як Ботьов, з його ідеалами та почуттями, не можна судити у звичайних судах. Розсудить їх історія і нащадки».

 

Велич постаті поета розумієш, коли знайомишся з віршами, поемами й баладами, які встиг написати поет за коротке, але сповнене буремними подіями  життя. Віршовані рядки,  адресовані до неньки або коханої,  чи то присвячені славетним полеглим в боротьбі героям, яскраво передають драматизм спротиву грізному і могутньому ворогові та усвідомлення приреченості на загибель.

 

Героїчне життя Христо Ботева та його відданість ідеї визволення народу від поневолювачів гідне наслідування, це особливо актуальний приклад у часи нашої боротьби проти російських загарбників. Не втрачаймо надії та віри в нашу перемогу, як  не втрачав її  великий син болгарського народу Христо Ботев!

О. Берестецька, директор Південноукраїнського
центру болгаристики