Наукові дискусії щодо проблем функціонування української мови

17 травня в межах заходів з нагоди Дня науки в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбулося засіданням проблемної групи «Українська мова в лінгвально неоднорідних регіонах України», яка працює при кафедрі української мови і літератури (керівник – к.філол.н., доц. Делюсто М.С.).

 

Під час засідання студенти спеціальностей 014.01 Середня освіта (Українська мова і література), 035.01 Філологія (Українська мова і література) представили доповіді, присвячені різноаспектним питанням сучасного функціонування української мови. Зокрема, було обговорено зміни у ставленні до мов українців на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну (Слюсар І., 2 курс, ФУIФ), засоби мовної експресії в сучасному медіапросторі України (Бондар А., 3 курс, ФУІФ), зміни в унормуванні закінчень іменників в «Українському правописі» 2019 року (Ткаченко В., 3 курс, ФУІФ), особливості деривації складних оказіоналізмів у сучасній українській мові (Стоянова А., 3 курс, ФУІФ), проблему статусу нульових одиниць у граматиці української мови (Гаркуша Л., 2 курс, ФУІФ) тощо.

 

Після майстерно виголошених доповідей з презентаціями, обговорення продовжилося у плідній дискусії, де кожен зміг поставити питання, висловити власні міркування щодо порушених проблем.

 

Щиро дякуємо усім учасникам засідання за конструктивний науковий діалог!

Доц. Делюсто М.С.