Ізмаїльська університетська громада сприяє зміцненню українсько-турецьких відносин

Сьогодні у м. Стамбул успішно розпочалася реалізація вже третього українсько-турецького освітньо-наукового проєкту, який реалізується Ізмаїльським державним гуманітарним університетом за підтримки Стамбульського фонду науки та культури. В рамках реалізації цього проєкту заплановані безоплатні візити та науково-практичне стажування професорсько-викладацького складу, здобувачів вищої освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету до Туреччини. Науково-практичне стажування  у травні-червні буде присвячено вивченню прогресивного досвіду впровадження інноваційних методик розвитку міжкультурної компетентності здобувачів вищої освіти університетів.

 

Вже у перший день візиту делегація нашого університету взяла участь у засіданні круглого столу, на якому учасники та учасниці змогли ознайомитися із результатами багаторічної роботи Стамбульського фонду науки та культури. Відомий громадсько-політичний діяч Туреччини Саїд Юдже у своїй доповіді наголосив на важливості дотримання духовних принципів у повсякденному житті молоді у контексті стійкого розвитку сучасної цивілізації, проблематиці взаємовідносин релігії (зокрема ісламу) та науки і освіти. В онлайн форматі ректор університету професор Ярослав Кічук подякував турецьким партнерам за багаторічну співпрацю та підтримку громадян України, які постраждали від наслідків російсько-української війни. Особливу зацікавленість учасників та учасниць круглого столу виявила спільна презентація культурно-філософської та релігійно-просвітницької спадщини Григорія Сковороди та Саїда Нурсі. Професор Ільхам Міракже представив українській делегації результати останніх міжнародних проєктів у сфері освіти, науки та культури. Очікується, що після успішної участі у цьому українсько-турецькому проєкті кожний з 50 учасників та учасниць майбутніх заходів розробить та реалізує свій індивідуальний освітньо-науковий проєкт, результати якого будуть впроваджені в освітній процес університету. Наприкінці тижня вже буде представлений перший пілотний проєкт «Інститут міжнародної освіти», який заплановано реалізувати на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету. Від нашого університету в обговоренні перспектив реалізації українсько-турецьких проєктів у контексті відновлення України взяли участь доцентки Галина Олейникова, Вікторія Звєкова, Інна Мазоха, Вікторія Мізюк, Ольга Шикиринська. Від імені української делегації професорка Надія Кічук подякувала турецьким партнерам за організацію безоплатного стажування студентів, здобувачів вищої освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету в Туреччині (в рамках проєкту ЄС Erasmus+ К1 Молодь N2019-3-TR01-RF105-079765 «Виявлення та спільне використання моральних і загальнолюдських цінностей»).

 

За результатами першого засідання круглого столу також було узгоджене рішення щодо відкриття на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету українсько-турецького центру, який буде сприяти гармонізації українсько-турецьких відносин у сферах освіти, науки, релігії, культури, безпеки. Саме такі заходи сприяють налагодженню ефективної міжкультурної взаємодії.

 

Ізмаїльська університетська громада на своєму дипломатичному фронті сприяє зміцненню українсько-турецьких відносин!

Сейфулла Рашидов, професор
кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти
Ізмаїльського державного гуманітарного університету