Майбутні юристи на екскурсії в суді

«Aequĭtas sequĭtur legem»
(Справедливість слідує за законом (де виконується закон – там справедливість))

28 квітня 2023 року здобувачі вищої освіти спеціальності 081 Право в рамках вивчення освітнього компонента «Конституційне право України» побували на екскурсії в Ізмаїльському міськрайонному суді Одеської області.

 

Метою заходу стала популяризація, підвищення прозорості та загального рівня правової культури, а також побудова правового діалогу між представниками судової влади та студентами.

 

Зустріла та привітала студентів у приміщенні суду заступник керівника апарату суду Наталія Сиротенко, яка провела екскурсію приміщенням суду. Студенти  відвідали архів суду, подивилися як зберігаються справи, поспілкувалися та отримали відповіді на запитання щодо строків зберігання та порядку знищення судових справ.  Студенти  були вражені кількістю справ, що тут знаходяться. З цікавістю розглядали стелажі зі справами, які зберігаються з 1947 року. Також було надано інформацію щодо порядку проведення конвоювання та перебування у камерах для утримання обвинувачених (підсудних).

 

Далі студентам було запропоновано оглянути зал судового засідання. Наталія Сиротенко розповіла, які місця в залі займають учасники судового процесу, де знаходиться обвинувачений чи підозрюваний, яким обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, прокурори, захисники, потерпілі, свідки. Після чого студенти були ознайомлені з діяльністю та структурою суду.

 

Голова суду Олександр Присакар під час спілкування зі студентами розповів,  як стати суддею, які вимоги до кандидатів на посаду судді, порядку призначення на посаду судді, кваліфікаційного іспиту, проведення конкурсу на зайняття вакантної посади, призначення на посаду судді.

 

В цілому захід став дуже інформативним та цікавим для здобувачів вищої освіти. Вони мали змогу поставити нагальні питання щодо організації роботи судової гілки влади в Ізмаїлі та отримали відповіді щодо найбільш актуальних справ на сучасному етапі розвитку суспільства.

 

Надалі із задоволенням будемо продовжувати співпрацю та звертатися за допомогою до представників Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області.

Завідувачка кафедри права і соціальної роботи, Анастасія МЕТІЛЬ